ICT vacatures

ICT vacatures 

Software ontwikkelen is een complex proces. Er zijn verschillende stappen nodig om tot een goed eindproduct te komen waaronder:  

 • de informatieanalyse/ requirements-analyse; 
 • het ontwerp/ de documentatie; 
 • het programmeren, de bouw of het ontwikkelen; 
 • het testen; 
 • het trainen; 
 • de conversie (dataconversie); 
 • de "Go-Live" vaak via een big bang, soms gefaseerd 
 • de post live-support; 
 • het gebruik / de productie met kleine aanpassingen via beheer; 

Er zijn verschillende projectmanagementmethoden zoals Agile, Waterval, RUP, Scrum, DSDM en DevOps. 

ICT vacatures: systeem-, netwerk- en applicatiebeheerders 

Elke ICT’er heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. De systeembeheerder zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle applicaties en het systeem zelf goed en stabiel kunnen draaien en dat de hardware toegankelijk en veilig is. Dit is vaak een Windows-systeem maar ook Linux komt veel voor. Er zijn diverse niveaus. Je kan bijvoorbeeld op de eerste lijn-helpdesk werken maar ook gespecialiseerd zijn in systeemontwikkeling. Vooral de implementatie van updates en nieuwe software vind je vaak terug in ICT vacatures. Vaak wordt dit door middel van zelf geschreven scripts uitgevoerd. Ook incidenten en storingen moeten natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost, vaak ook 24 uur per dag, 7 dagen per week.  

De netwerkbeheerder zorgt er voor dat al deze systemen met elkaar verbonden zijn. Ook telefonie valt hier vaak onder. Als netwerkbeheerder kan je fysiek met de kabels en modems bezig zijn maar veel vaker ben je bezig met instellingen, beveiliging en firewalls.  

De applicatiebeheerder zorgt er voor dat een specifiek programma op de juiste manier is ingericht, wordt voorzien van updates en gebruikers kunnen inloggen. De applicatiebeheerder heeft vaak diepgaande kennis van een bepaalde applicatie en weet bijna alle gebruikersvragen snel te beantwoorden. 

ICT vacatures: testers en testmanagement 

Alle ICT-onderdelen zijn van elkaar afhankelijk. Als er één onderdeel niet werkt heeft dit gevolgen voor het hele bedrijf. Het testen van nieuwe onderdelen en software is daarom erg belangrijk en daarom wordt er ook in iedere fase getest of de software of het systeem goed werkt. Dit gebeurt in verschillende rollen: 

 • Technisch testen. 
 • Functioneel testen. 
 • Acceptatietesten. 
 • Systeemtesten. 
 • Testautomatisering. 
 • Regressietesten. 
 • Unittesten. 
 • Integratietesten. 
 • Gebruikersacceptatietesten. 

Er zijn twee breed geaccepteerde testmethodieken: T-map en ISTQB. Voor beide methoden kan je diverse certificaten behalen. Elke klant kiest zelf welke methode het beste past binnen de eigen organisatie.  

ICT vacatures: projectleiding 

Elke ICT-projectleider heeft zijn eigen specialiteit, de één is meer inhoudelijk bezig als technisch projectleider, de ander richt zich meer op het leidinggevende aspect. Elke klant en elke ICT-manager heeft een eigen kijk op projectleiding. Soms zijn projectleiders meer teamleiders, soms juist de senior specialist en een andere keer fungeer je als projectmanager met alle bijbehorende verantwoordelijkheden.  

De ICT is een vakgebied waar projectmatig werken helemaal is ingeburgerd en waar projectmatig werken volgens verschillende methodieken geprofessionaliseerd is. Geen wonder dat er veelvuldig ICT vacatures zijn voor projectleiders.  

ICT vacatures: website & UX 

Waar vroeger de website een soort online visitekaartje was, is het nu een veelzijdige tool geworden voor vele bedrijven en organisaties. Elk bedrijfsonderdeel is verbonden met de website. Vacatures, marketing, communicatie, loonstrookjes, webshops, bestelformulieren en vele andere bedrijf-kritische processen staan op de website. Om als bezoeker de weg te kunnen vinden op een website en niet gefrustreerd af te haken, moet de site gebruiksvriendelijke en overzichtelijk gemaakt zijn.  

Ook dient de site flexibel zijn om in te kunnen spelen op veranderingen, nieuwe producten en marktomstandigheden. Daarnaast moet alles ook nog eens veilig zijn.  

De UX-designer is de specialist die zich vooral richt op de klantbeleving en de route die een klant neemt op de website. Op basis van zijn of haar advies gaan de ontwerpers, ontwikkelaars en developers aan de gang. 

De website moet natuurlijk ook mobielvriendelijk zijn maar het allerbelangrijkste is tegenwoordig om gevonden te worden in Google. Hier is de SEO-specialist verantwoordelijk voor. Niet alleen de teksten zijn hiervoor belangrijk maar ook de techniek erachter speelt een grote rol.  

ICT vacatures: privacy & informatiebeveiliging 

Systemen en data dienen altijd veilig te worden opgeslagen en met de komst van de nieuwe AVG-wetgeving is dit belang alleen nog maar groter geworden.  

Privacy en informatiebeveiliging beginnen bij de juridische kennis. Eerst dient duidelijk te zijn welke data er aanwezig is, welke data er noodzakelijk is en wat er opgeslagen mag worden voor welke periode. Daarna moet worden uitgezocht wie toegang mag hebben tot welke data. Een secretaresse bij de bank hoeft niet te kunnen zien hoeveel salaris er op de rekening van de buurvrouw wordt gestort maar de Eerste Hulp-arts moet wel bij ieders medisch dossier kunnen als er iemand wordt binnengebracht.  

Nadat bepaald is wie bij welke data mag, dient de applicatiebeheerder de verschillende toegangsniveaus in te richten. Daarnaast moet de data natuurlijk veilig opgeslagen worden. Hier zijn de systeem- en netwerkbeheerders bij betrokken. De informatiebeveiligingsexpert adviseert bij dit hele proces.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen projectmanagement? 

Ben je op zoek naar een nieuwe baan binnen ICT of naar de nieuwste vacatures op dit gebied? Bekijk dan al onze openstaande vacatures en solliciteer direct! Heb je niet gevonden wat je zoekt, stuur dan een open sollicitatie of neem contact met ons op voor een vrijblijvend en oriënterend kennismakingsgesprek.