Iedereen heeft er wel eens last van, na een werkdag uitgeblust thuis komen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar wat geeft je energie op je werk? Zorg dat je energie krijgt door én op je werk. Zo verhoog je namelijk het werkplezier en verklein je de kans op stress. Wij geven je 6 tips waardoor je energie krijgt door én op je werk, dynamisch blijft en na je werk nog steeds zin hebt om leuke dingen te doen.

Wat geeft je energie op je werk?

1. Eet en drink genoeg

Het klinkt logisch, maar veel mensen vergeten te eten en te drinken als ze druk zijn. Vooral wanneer je thuis werkt kan dit er nog al eens erbij inschieten. Je hebt geen collega’s om je heen die je af en toe een kopje thee inschenken of koffie aanbieden. Zorg ervoor dat je altijd een fles water op je bureau hebt staan wat je herinnert om af en toe een slok te nemen. Probeer daarnaast over je hele werkdag kleine gezonde maaltijden te eten. Zo houd je namelijk je energiepeil om niveau en voorkom je dipjes. Wat moet je vooral niet eten? Vermijd fastfood en suikerrijke producten, die putten je juist uit.

2. Plan vaste pauzes in

Zoals al benoemd schiet het eten en drinken tijdens het thuiswerken er nog al eens bij in. Wanneer je pauze hebt met je collega’s neem je eerder je tijd. Ons advies is, of je nu wel of niet thuiswerkt, om vaste pauzes in te lassen. Zorg voor een ritme waaraan je lichaam kan wennen. Je haalt energie uit je werk door het regelmatig af te wisselen met pauze. Een veelgebruikte regel is: werk 50 minuten onafgebroken en neem aansluitend 10 minuten pauze. Dan werk je met meer plezier, krijg je energie en is de kans op stress kleiner.

Dan denk je misschien, ik hoef toch niet ieder uur te eten? Veel koppelen pauze namelijk aan een moment om te eten of te drinken. Maar een pauze is er ook om je brein een momentje rust te geven. Loop even een rondje, maak een praatje met je collega’s en je zal merken dat je energiepeil stijgt. Is het lekker weer buiten? Loop dan vooral een rondje in de frisse buitenlucht.

3. Behoudt je focus

Focus je tijdens je werk op één taak tegelijkertijd. Laat je gedachte niet constant afdwalen naar over een uur of misschien wel morgen. Je zal zien dat dit je alleen maar afleid en zorgt voor chaos in je hoofd. Voorkom het gevoel van onrust. Vul bijvoorbeeld aan het begin van je werkdag een takenboekje in en werk deze stapsgewijs af. Door het afvinken van je taken krijg je een positief gevoel waar je weer motivatie en energie van krijgt. Komt er iets tussen door? Probeer je huidige taak dan eerst af te ronden en plan de ad hoc situatie tussen je taken in.

4. Durf nee te zeggen

Nee zeggen is geen zwakte, sterker nog, het maakt je juist krachtig. Nee zeggen wordt door vele als lastig ervaren. We willen liever niet iemand afwijzen. Maar wanneer collega’s merken dat jij altijd alle taken met beide handen aanpakt, kunnen zij daar misbruik van gaan maken. Met als resultaat dat jij overloopt in het werk. Hoe vervelend is het om naar huis te gaan wetend dat je takenlijstje nog lang niet afgewerkt is. Dit kan je stress geven waardoor je met een drukkend gevoel de nacht in gaat. Terwijl een goede nachtrust juist zo goed is voor je energie overdag. Zorg ervoor dat je eerst je taken af hebt voordat je een nieuwe taak aanneemt. Vraag ook altijd wanneer de deadline is. Wellicht kan je vooruitplannen. Heb je geen tijd om nieuwe taken aan te nemen, durf dan nee te zeggen. Uiteindelijk help je er niemand mee.

5. Zorg voor een fijne werkplek

Het grootste deel van de dag ben je op je werk. Daarom is het zo belangrijk dat jij je thuis voelt op je werk. Dit zorgt er voor dat je met plezier aan de slag gaat. Zorg voor een opgeruimde werkplek, chaos kan er namelijk voor zorgen dat je dingen kwijt raakt, of dat je je niet goed kunt concentreren. Heb je een vaste werkplek? Leuk deze dan eventueel op met een foto en een plantje. Heb je flexwerkplekken? Dan kan je ook een foto of motiverende spreuk instellen als achtergrond van je computer of laptop.

werkplek

6. Blijf jezelf uitdagen

Merk je dat je de uitdaging in je werk kwijt begint te raken? Kijk dan eens naar je persoonlijke ontwikkeling. Wellicht kan je jezelf verder ontwikkelen en ontplooien. Hierdoor wordt de inhoud van je werk vaak weer leuker en boeiender. Dit kan je al doen door kennissessies of een cursus te volgen. Haal energie uit je werk door jezelf continue uit te blijven dagen. Hierdoor blijf je enthousiast en gemotiveerd. Zo houd je energie op je werk. Wij geven je 5 tips hoe je jezelf kunt blijven ontiwkkelen als zzp’er.

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!