Wil je je positie op de arbeidsmarkt vergroten? Dan is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Als zzp’er is blijven leren essentieel. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je naast het werk tijd vrijmaakt om je aan jezelf te werken? We geven je 5 praktische tips om je als zzp’er te blijven ontwikkelen.

1.    Je vaardigheden verder ontwikkelen

Blijf je, als zzp’er, ontwikkelen in je vakgebied. Zorg ervoor dat je alle ins en outs weet, daarmee kun je jezelf onderscheiden. Als zelfstandige moet je er zelf voor zorgen dat je werkt aan je ontwikkeling, er is immers geen leidinggevende die je daarop attendeert. Neem je vaardigheden eens onder de loep en analyseer waar je jezelf verder in kan ontwikkelen. Als zzp’er doe je waarschijnlijk al veel ervaring op binnen verschillende bedrijven en leer je zo bij. Echter betekent dit niet dat je geen opleiding of trainingen hoeft te volgen. Hoewel je dit in je eigen tijd moet doen, versterkt het wel je positie op de arbeidsmarkt. Je bent niet de enige in je vakgebied. Doordat je kan laten zien dat je je, naast het werk, blijft ontwikkelen, kun je jezelf onderscheiden van de concurrent. Door nieuwe vaardigheden en kennis op te doen word je breder inzetbaar. Je kunt er ook voor kiezen om je juist te specialiseren in een bepaald vakgebied, wat je marktwaarde vergroot. Tot slot ontmoet je tijdens cursussen, trainingen of een opleiding nieuwe mensen, hiermee vergroot je je netwerk.

2.    Kennis verbreden kan overal

Bij kennis verbreden denk je al snel aan een opleiding, wat vaak ook een financiële investering is. Goede trainingen en opleidingen kun je op veel verschillende plekken vinden en iedere onderwijsinstelling zal een (grotendeels) online aanbod aanbieden. Wil je het liever kleinschaliger aanpakken? Bekijk dan eens welke webinars er in je vakgebied aangeboden worden. Zo biedt de Kamer van Koophandel zakelijke cursussen aan. Ook zijn er websites die online trainingen aanbieden tegen een kleine bijdrage per maand of ze bieden zelfs gratis trainingen aan wanneer je lid wordt of onderdeel bent van een netwerk. Genoeg keuze om jezelf als zzp’er te blijven ontwikkelen!

Junior recruiter

3.    Plan van aanpak

Voordat je allerlei trainingen en cursussen gaat doen, is het goed om eerst een ontwikkelingsplan te maken. Hoe kun je beoordelen of je de juiste keuze maakt? Bedenk goed waarop je jezelf kan, maar ook wil ontwikkelen. Het kan soms lastig zijn dit voor jezelf te bedenken, vraag het ook eens aan mensen in je omgeving. Benader de mensen met wie je samenwerkt of opdrachtgevers en vraag om advies. Misschien vind je dat lastig, maar onthoud dat feedback altijd goed bedoeld is en je verder kan helpen in je carrière. Vervolgens kun je een plan van aanpak maken, waar wil je over 5 jaar staan met je onderneming? Welke trainingen, opleidingen, cursussen of webinars kunnen je hierbij helpen? Een combinatie van jouw toekomstplan en feedback van anderen kunnen je helpen richting te geven.

4.    STAP-budget

De afkorting STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal €1000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kun je aanvragen voor een training, cursus of opleiding. Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen. Meer informatie over het STAP-budget vind je op de website van de Belastingdienst.

5.    Invloed op je uurtarief

Wanneer je je specialiseert in je vakgebied door middel van de hierboven genoemde opties, kun je jezelf een echte kenner noemen. Zoals al eerder benoemd, je bent niet de enige in je vakgebied. Je moet je onderscheiden om de opdracht te krijgen die je wilt hebben. Nog een voordeel is dat je een hoger uurtarief kan vragen op het moment dat je kan aantonen gespecialiseerd bent of brede kennis hebt. Laat de potentiële klant zien wat je allemaal aan ervaring en papieren hebt. Dan is de kans groter dat ze je vertrouwen en met je aan de slag willen.

Vind je het lastig om te beginnen? Zo maak je je eigen zzp-ontwikkelingsplan.

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!