Heb je een vacature gevonden die je interessant lijkt? Analyseer de vacaturetekst dan goed. Zo voorkom je dat je in je motivatiebrief of curriculum vitae (cv) punten benoemt waarvan je denkt dat die belangrijk zijn, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Ook kun je juist informatie missen in je motivatiebrief of cv, die wel belangrijk zijn. Het goed lezen van een vacature is dus een belangrijke eerste stap. We geven je tips hoe je een vacature goed kan analyseren en waar je op kan letten.
Eerste analyse
Allereerst schrijf je de belangrijke punten op uit de vacature. Wat valt je op en wat vind je belangrijk in deze functie. Daarna kijk je welke eisen het bedrijf stelt aan de kandidaat. Vraag jezelf af of je voldoet aan die eisen. Bedenk hier ook voorbeelden bij uit de praktijk die je kan benoemen in je motivatie of tijdens je sollicitatie. Worden er eisen gesteld waar je niet of niet helemaal aan voldoet? Bedenk dan hoe je die tekortkomingen kan compenseren. Kijk hierbij niet alleen naar de harde eisen, zoals opleiding en werkervaring. Kijk ook naar persoonlijke eigenschappen en soft skills. Vragen zij om een teamplayer, maar werk je liever alleen, dan voel je je in deze functie mogelijk niet thuis. Dit geldt ook voor eigenschappen als stressbestendig, creatief, analytisch of kritisch.
STARR-methode
Wellicht heb je wel eens van deze methode gehoord. Met deze methoden kun je goed reflecteren. Het is een handige tool om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Maar ook om aan de recruiter of werkgever te laten zien waarom je goed bij de functie past. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Staat er in de vacature een eis waar je goed op in kan spelen met een recente situatie? Beschrijf deze dan aan de hand van de STARR-methode. Je omschrijft op een korte en duidelijke manier wat voor situatie het was, wat je taken waren, welke acties je daarbij hebt ondernomen, wat het resultaat was en hoe je erop terugkijkt. Omschrijf bij de reflectie dan ook niet alleen wat er allemaal goed gegaan is, maar ook waar je van hebt geleerd.
De functie
Nadat je hebt gekeken of jij als kandidaat aan de eisen voldoet, ga je dieper in op de functie. Schrijf voor jezelf op wat de belangrijkste taken zijn binnen de functie. Visualiseer hoe je werkdag eruit komt te zien. Let goed op voor hoeveel uur het dienstverband is en voor welke periode. Misschien staat er ook wel in de vacature dat er doorgroeimogelijkheden zijn of mogelijkheid tot verlening van de opdracht. Dat zijn belangrijke pijlers om wel of niet voor een functie te kiezen.
The bigger picture
De functie en de eisen passen precies bij wat je wil. Maar past het bedrijf ook bij je? Je kunt nog wel een hele leuke functie gevonden hebben, maar als het bedrijf niet bij je past, is de kans op succes kleiner. Je moet je zowel in de functie als in de bedrijfscultuur goed voelen. Kijk op de website van het bedrijf, wat voor bedrijf is het en in welke branche is het bedrijf actief? Heeft het bedrijf foto’s van het personeel op de website, wat is de kledingstijl en wordt er gesproken met jij of u. Houd ook rekening met reisafstand, bekijk dus goed waar het bedrijf of organisatie is gevestigd. Misschien heeft het bedrijf of de organisatie wel meerdere vestigingen.
Sollicitatiegesprek
In de vacature staan vaak ook zaken als tot wanneer je kan solliciteren. Kijk goed wanneer de inschrijfdatum sluit. Daarnaast is het goed om persoonlijk over te komen. Staat er een naam in de vacature waar je je motivatie en cv naar kan sturen? Ook wanneer je solliciteert via een interim professional is het goed om de naam van de recruiter te benoemen.
Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan ben je de eerste ronde eigenlijk al door. Je cv is goedgekeurd en je motivatie is aantrekkelijk genoeg. Benadruk dan in een sollicitatie niet alleen dat je graag wil werken, dat is wel bekend nadat je hebt gesolliciteerd. Wat je moet laten weten is waarom je juist dit werk wil doen. Wat spreekt je zo aan, waarom wil je bij die specifieke werkgever aan de slag. Probeer in je antwoorden zo duidelijk mogelijk te zijn. Wat vind je zo mooi aan het merk of de organisatie, welk gevoel kreeg je toen je de website bekeek en wat trekt je zo aan? Vertellen dat je salaris belangrijk vindt, dat begrijpen opdrachtgevers of werkgevers ook wel.
Heb je binnenkort je sollicitatiegesprek gepland? Dan hebben we 5 tips voor je sollicitatiegesprek bij de opdrachtgever.
Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?
Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!