Wanneer je op sollicitatiegesprek mag bij de voor jou perfecte opdracht, wil je deze natuurlijk binnenhalen. Maar hoe zorg je ervoor dat de opdrachtgever voor jou kiest. Waar letten opdrachtgevers op? Wij geven je 5 tips voor je sollicitatiegesprek zodat de opdrachtgever wel voor jou móét kiezen!

5 tips voor je sollicitatiegesprek

5 tips voor je sollicitatiegesprek: begin bij de basis

Te beginnen met een goed cv. Zorg dat je cv een heldere opsomming is van je relevante werkervaring. Dit maakt het voor de opdrachtgever makkelijker om te bepalen of je past bij de opdracht. Met je cv kan je laten zien dat je van waarde bent voor de opdrachtgever. Maak een vertaalslag van jouw ervaring naar de opdracht. Zo laat je aan de opdrachtgever zien dat je er moeite en energie in hebt gestoken. Ook is het goed om tijdens je gesprek te verwijzen naar je cv en dit te koppelen aan de opdracht. Wanneer je op voorhand al laat zien dat je de opdracht graag wil, heb je al een streepje voor bij de opdrachtgever.

Gebruik je netwerk

Als ervaren zzp’er heb je vaak al een breed netwerk ontwikkeld. Maak hier dan ook gebruik van. Vraag voor je sollicitatiegesprek tips aan anderen. Hoe hebben zij hun opdracht binnengehaald? Waar werd hun opdrachtgever enthousiast van? Dit kan je allemaal meenemen in je eigen gesprek. Werk je samen met een interim-bureau zoals Matchd? Vraag dan tips aan de ervaren recruiters. Zij zijn er voor jou en zorgen voor een perfecte match en voorbereiding.

Zorg voor vindbaarheid

Zorg ervoor dat de opdrachtgever jou, voor het sollicitatiegesprek, al kan vinden. Te beginnen met een LinkedIn profiel. Op LinkedIn kun je, naast ervaring, ook je interesses delen. Dit is relevante informatie voor de opdrachtgever. Daarnaast is het goed om, waar mogelijk, een eigen website met portfolio te hebben. Zorg dat al je profielen in lijn staan met wie je bent, wat je doet en wat je wil uitstralen. Een goede profielfoto, een aantal referenties en interessante ervaringen kunnen ervoor zorgen dat de opdrachtgever direct een beeld heeft van jouw kwaliteiten.

Straal kwaliteit uit

Hiermee bedoelen we niet dat je haar netjes zit, maar wat jij als persoon of bedrijf te bieden hebt. Denk goed na waarom je bij de opdracht en opdrachtgever past. Wat ga je toevoegen zodat de opdracht vlekkeloos slaagt? Wat zijn je visies en plan van aanpak. Hoe beter voorbereid je het gesprek in gaat, hoe meer je de opdrachtgever kunt overtuigen van jouw kwaliteiten. Daarnaast kan je ook wat vertellen over je reputatie. Hoe zien andere jou, wat kreeg je vaak terug van collega’s en hoe sta je bekend in je omgeving? Je hoeft jezelf natuurlijk niet de hemel in te prijzen, je mag ook best leerdoelen benoemen.

Let op je kledingkeuze

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek? De eerste indruk is belangrijk en dat heeft ook te maken met wat je aantrekt. Trek bijvoorbeeld geen te kort rokje aan, geen driedelig pak en zorg dat je iets aan doet waar jij je comfortabel in voelt. Kleed je ook naar de bedrijfscultuur. Bij een sollicitatie bij een advocatenkantoor zal jij je anders kleden dan bij een marketingbureau. Kijk eens op de website, zie je foto’s van het personeel? Spreken ze je aan met jou of u? Dat zijn allemaal haakjes waar je op in kan spelen met je kledingkeuze. Benieuwd naar nog meer tips over kledingkeuze naar een sollicitatiegesprek? Lees dan snel verder!

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!