De wet DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.  Als zzp’er vliegen de wetten en regels je om de oren. In dit artikel zullen wij je uitleggen wat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) betekend en waar jij als zzp’er op moet letten.

Wet DBA

Van VAR naar DBA

Voordat de wet DBA werd aangenomen bestond er de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).  Dit was een verklaring waarmee je als zzp’er kon aantonen dat je niet in loondienst was maar een gelijkwaardige arbeidsrelatie had met jouw opdrachtgever. Sinds 1 mei 2016 vervangt de wet DBA de VAR.

Wat is de wet DBA?

De wet DBA zorgt ervoor dat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer een arbeidsrelatie is en dat er geen sprake is van loondienst. Als zzp’er maak je afspraken met jouw opdrachtgevers. Het is belangrijk dat deze afspraken worden vastgelegd en dat er geen sprake is van loondienst maar een gelijkwaardige arbeidsrelatie. De wet DBA heeft als doel om duidelijkheid te creëren over de arbeidsrelatie. Het gewenste resultaat is alleen niet behaald, het kabinet werkt daarom aan een nieuw plan. Tot die tijd is de wet nog wel van toepassing en wordt er alleen gecontroleerd op schijnzelfstandigheid.

Loondienst of niet?

De opdrachtgever en zzp’er moeten samen bepalen of er sprake is van loondienst. Er is sprake van loondienst als de volgende 3 eigenschappen van toepassing zijn: werkgeversgezag, persoonlijke arbeid en een beloning. Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of er sprake is van een van deze kenmerken.  Via de modelovereenkomst van de Belastingdienst kun je controleren of er sprake is van loondienst. De modelovereenkomst geeft zekerheid in de situatie, het is dan wel van belang dat zowel jij als zzp’er als je opdrachtgever zich aan deze modelovereenkomst houden, houd je je er niet aan, dan vervalt ook de zekerheid.  Het is niet verplicht om deze modelovereenkomst in te vullen, maar het is wel een tijdelijke leidraad totdat er een nieuwe wet wordt aangenomen.

Onduidelijkheid over de wet DBA

Er is veel onduidelijkheid over de wet. Het doel van de wet was juist om duidelijkheid te verschaffen, maar helaas heeft de wet dat niet gebracht. De wet blijft nog wel gelden, maar wordt niet volledig gehandhaafd. Omdat er zoveel onduidelijkheid bestaat is de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) in het leven geroepen. Op dit moment is de webmodule alleen beschikbaar als pilot en kunnen er nog geen rechten aan worden ontleend. De vragenlijst helpt jou als zzp’er en jouw opdrachtgevers om duidelijkheid te krijgen. Uiteindelijk zal de webmodule, ook wel een opdrachtgeversverklaring, de wet DBA vervangen, maar zover is het nog niet.

De wet DBA en schijnzelfstandigheid

Ondanks dat de wet DBA niet volledig wordt gehandhaafd zijn er zeker risico’s als je je hier niet aanhoud als zzp’er. Sinds oktober 2021 heeft de belastingdienst onderzoeken ingesteld naar schijnzelfstandigheid. Blijkt er sprake te zijn van schijnzelfstandigheid dan ontvangen opdrachtgevers eerst een waarschuwing, zetten zij de praktijken toch door, dan kunnen zij een boete verwachten.

Ben jij zzp’er en zie jij een nieuwe uitdaging wel zitten? Check dan snel onze vacaturepagina of mail naar info@matchd.nl.

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!