Kun je tevreden zijn met een 53e plek (van de 83)? Dat is wat er door mijn hoofd schoot gisteren bij de (dit keer) digitale uitreiking van de FD Gazellen Awards 2020. De FD Gazellen Award is een ondernemersprijs die alweer 16 jaar geleden in het leven is geroepen door het Financiële Dagblad voor de snelst groeiende bedrijven in Nederland.

Gazelle awards

Criteria voor de FD Gazellen Awards

Om in aanmerking te komen voor de FD Gazellen Awards moet een organisatie aan meerdere criteria voldoen. Het belangrijkste criterum is dat de organisatie een omzetgroei van minimaal 20% heeft behaald over een periode van drie jaar (2017-2019). De andere criteria waar de organisaties aan moeten voldoen, zijn als volgt:

  • De omzetgroei over de driejarige periode is ononderbroken;
  • In het eerste jaar bedraagt de omzet minimaal € 250.000;
  • De organisatie is ten minste vanaf 1 januari 2017 economisch actief, langer mag natuurlijk ook;
  • In het laatste jaar dient het nettoresultaat positief te zijn en in de voorgaande twee jaar maximaal één jaar verlieslatend;
  • De organisaties dienen financieel gezond te zijn.

Beoordeling voor de FD Gazellen Awards

Wanneer je meedingt naar de FD Gazellen Award, wordt je beoordeel op 3 punten: omzetgroei, bedrijfsgrootte en winstgevendheid. De omzetgroei van de organisatie telt mee voor 50% van de boordeling, het aantal personeelsleden voor 25% en ook de winstgevendheid telt voor één kwart, 25%, mee. De FD Gazellen zijn verdeeld over vier regio’s: Noord, Zuid, Oost en West. In elke regio worden de genomineerden onderverdeeld in 3 omzetklassen:

  • Klein: €250.000 tot €2 mln;
  • Middelgroot: €2 mln tot €10 mln;
  • Groot: €10 mln of meer.

Elke genomineerde organisatie ontvangt een FD Gazellen plastiek én in elke klasse worden drie awards uitgereikt. Een gouden, een zilveren en een bronzen award. De organisaties die plaats 1, 2 en 3 weten te bemachtigen gaan met deze awards naar huis. Bij wijze van spreken dan natuurliijk, aangezien deze editie van de FD Gazellen Awards online plaatsvond.

Matchd bij de FD Gazellen Awards

In totaal werden 772 organisaties genomineerd dit jaar. Matchd werd ingedeeld in de regio Oost en omzetklasse Middelgroot. In deze categorie vielen naast ons, nog 82 anderen. Om dan nu terug te komen op mijn retorische vraag van het begin: kun je tevreden zijn met een 53e plek (van de 83)? JA!

Het klopt dat wij geen plek 1 tot en met 3 hebben weten te bemachtigen. Met plek 53 zit je ook niet aan de bovenkant van de uitslag, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat wij met Matchd voor het 3e jaar op rij behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland!

Het allermooiste is dat wij nu zowel in de klasse klein als middelgroot een award hebben gewonnen en het hiermee nog lang niet ten einde is. Wanneer wij de ingezette lijn van de Foto van de Toekomst gaan verwezenlijken, komt de award in de categorie groot er ook!

Grote prestatie

Drie jaar op rij genomineerd worden voor deze award geeft onze consistente groei aan en dat is voor ons het allerbelangrijkste. Om een voorbeeld te geven: tijdens de uitreiking werd benoemd dat van de 772 ‘winnaars’ er 1/3 dit jaar gebruik maken van de NOW regeling. Groei alleen zegt niet alles. Consistentie is belangrijker dan een gouden, zilveren of bronzen award (hoewel het natuurlijk wel lekker zou zijn!).

Hoe dan ook, Matchd heeft ook dit jaar weer een prestatie van jewelste geleverd. Daar ben ik jullie allemaal dankbaar voor want dit hebben wij gezamenlijk gedaan! Benieuwd naar ons verhaal? Lees wij van onze passie onze droombaan hebben gemaakt.

Bron: fd.nl
Foto: Sander Nieuwenhuys