Ben jij een startende zzp’er binnen de overheid maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Matchd zet een aantal handige tools op logische volgorde voor jou op een rijtje.

Waar begin je?

Waarschijnlijk wil je als startende zzp’er zo snel mogelijk aan de slag voor leuke interessante opdrachtgever(s) maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen. Allereerst is het verstandig om te kijken waar jouw sterke punten liggen en binnen welk vakgebied jij het liefst werkt als freelancer. Maak hier een elevatorpitch van zodat je in 10 tot 30 seconden bondig kan vertellen wie je bent en wat je doet.

Daarnaast is het zaak om wat formele zaken te regelen. Denk hierbij aan:

Ook is het gunstig om je aan te sluiten bij een bemiddelingsbureau zoals Matchd. Op deze manier krijg jij als zzp’er direct passende opdrachten aangeboden zodat jij snel aan de slag kan bij een geschikte opdrachtgever. Daarnaast kan jij als zzp’er een samenwerking met een bemiddelingsbureau aangaan voor de lange termijn zodat je min of meer nooit zonder werk komt te zitten. Dit bevordert jouw inkomstenstroom.

Zie jij jezelf al werken voor de Overheid?

Stel jezelf de vraag: zie ik mezelf werken als zelfstandige voor de overheid? Werken voor de overheid wordt door collega’s uit het vak vaak beschreven als uitdagend, specialistisch en maatschappelijk betrokken. En dat kunnen wij zeker bevestigen! Werken voor de overheid zorgt dat jij als zzp’er jouw functie geheel zelf op jouw eigen wijze kan invullen en samenstellen. Daarnaast heb jij als zzp’er ruime keuze uit de diverse opdrachten die binnen jouw vakgebied binnen komen, zeker als je werkt via een bemiddelaar. Daarnaast is een groot voordeel dat de looptijd van opdrachten binnen de overheid doorgaans veel langer zijn. Dit zorgt er weer voor dat jij als zelfstandige voor de overheid langer op een plek werkzaam bent.

Waar let je nog meer op als startende zzp’er?

Kijk als zzp’er kritisch naar jezelf en jouw sterke en minder sterkte punten. Op deze manier ‘verkoop’ je jezelf beter. Wat daarnaast kan helpen is het schrijven van een ondernemingsplan en niet te vergeten een sterk LinkedIn profiel. Een sterk Linkedin profiel bestaat o.a. uit:

  • Een korte en heldere beschrijving over wie jij bent als persoon en wat jouw vakgebied is
  • Maak het zeker ook persoonlijk, zodat een opdrachtgever een duidelijk profiel van jou heeft
  • Zorg voor een zakelijke scherpe foto (het liefst dus geen selfie)
  • Werk daarnaast altijd je opdrachten bij in jouw biografie, dit fungeert als een portfolio
  • Zorg voor voldoende voorbeelden van succesvolle taken, projecten en verantwoordelijkheden. Als je deze kennis paraat hebt zal je jezelf met meer zelfvertrouwen kunnen verkopen aan de klant.

Bekijk voor alle tips en tricks voor een sterk LinkedIn profiel: hou jouw LinkedIn profiel up to date

Stel een business model canvas op

Hoe zorg je er dan voor dat opdrachtgevers in een keer het juiste beeld van jou hebben? Dat kan aan de hand van een business model canvas. Deze 9 bouwstenen geven jou een inzicht van jouw sterke en zwakke eigenschappen, bedrijfsvoering, kernwaarden etc. Je kan via de website ikgastarten een business model canvas maken op basis van jouw eigen organisatie. activeer je netwerk. Benader daarnaast ook oude kennissen, buren, klasgenoten en collega’s. Maar ga ook naar kennisevents, openingen en andere sociale gelegenheden en vertel iedereen wie je bent en wat je doet.

En tot slot

Jij weet als zzp’er uiteraard zelf het beste wat voor jou werkt en of je bijvoorbeeld wil werken via een bemiddelingsbureau. Het kan ook zo zijn dat jij via social media of jouw eigen website voldoende opdrachten binnen haalt. Hoe dan ook is het een stoere stap op als zzp’er binnen de overheid aan de slag te gaan en kan het jouw erg veel voordelen opleveren! Ben jij benieuwd welke vacatures Matchd heeft voor jou? Bekijk ze snel via onze vacaturepagina.

starten als zzp'er

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!