Je bent als zzp’er niet langer afhankelijk van een vast salaris. Je prijs of uurtarief bepaal je zelf. Maar hoe weet je wat je moet factureren? Hoe bepaal je als zzp’er het juiste uurtarief. We vertellen het je!

uurtarief zzp'er 

Bepaal je marktwaarde 

Wat voor werk je doet heeft invloed op de hoogte van je uurtarief. Ben je uniek in je werk? Hoe goed ben je in je werk? Lever je een specialisme? Dit heeft allemaal invloed op de hoogte van je uurtarief. Wanneer een concurrent van hetzelfde niveau een lager tarief vraagt, kan de klant moeiteloos overstappen. Ben je topspecialist? Dan bied je een andere waarde en mag je tarief hoger zijn. Blijf je dan ook altijd ontwikkelen in het gebied waarin je werkzaam bent. 

Scherp uurtarief  

Ga je met je tarief te laag zitten? Dan kun je te weinig omzet maken of kom je misschien niet rond. Vraag je te veel? Dan prijs je jezelf wellicht wel uit de markt. Het doel is om een goede middenweg te vinden. De makkelijkste manier om je tarief te bepalen is via Google opzoeken wat je concurrent doet en daar net iets onder gaan zitten. Deze strategie wordt echter niet altijd aangeraden. Vaar liever je eigen koers. Maar hoe kun je dit aanpakken? 

Gewenste jaarinkomen berekenen 

Begin met het berekenen van je gewenste jaarinkomen. Zet op een rijtje wat je elk jaar kwijt bent aan zakelijke kosten. Ga dan na hoeveel je elke maand moet overhouden om in je levensonderhoud te voorzien. Natuurlijk wil je naast het harde werken ook genieten, sparen en iets opzijzetten voor later (pensioen). Houd ook rekening met je inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekering. Als je dit hebt berekend dan weet je wat je per jaar moet (en wilt) verdienen. Als je daarnaast ook weet hoeveel declarabele uren je maakt per jaar, dan kun je je jaarinkomen omrekenen naar een uurtarief.  

Rekentools 

Naast het zelf berekenen van je jaarinkomen, bestaan er ook veel online rekentools. Zo heeft de Kamer van Koophandel een handige rekenmethode en een rekentool om je uurtarief te bepalen. Je berekent dan je uurtarief op basis van je gewenste netto-inkomen. Vind je het nog steeds lastig om je uurtarief te bepalen? Doe dan een freelanceropleiding. Je leert om je financiële plan te maken, je administratie bij te houden en je belastingaangifte te doen. Houd er wel rekening mee dat dit wat geld en tijd kost, wat je uiteraard ook weer terugverdient.  

Overige kosten 

Het kan zijn dat je voor bepaalde opdrachtgevers veel kilometers moet maken. Sommige opdrachtgevers gaan ervan uit dat die kosten in de prijs zijn inbegrepen. Wees er dan ook altijd duidelijk over. Maak van tevoren duidelijke afspraken over de extra kosten die nog boven op het tarief gerekend worden.  

Blijf flexibel in je uurtarief 

Je uurtarief hoeft niet altijd vast te staan. Je mag best variëren. Je uurtarief kan namelijk ook afhankelijk zijn van de moeilijkheidsgraad van de opdracht of de relatie die je hebt met de opdrachtgever. Een vaste klantenkorting is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk. Wanneer een opdrachtgever je veel werk kan aanbieden iedere maand, geeft je dit zekerheid. Dit kan je als zzp’er goed gebruiken. 

Blijf optimaliseren 

Wanneer je in loondienst werkt, krijg je meestal ieder jaar loonsverhoging. Het liefst verhoog je als zzp’er dan ook ieder jaar je tarief. Dit is alleen niet zo makkelijk. De angst om vaste afnemers kwijt te raken weerhoudt veel zzp’ers er van hun tarief te verhogen. Wil je groeien als freelancer? Denk dan eens na over een ‘schaalbaar businessmodel’. Dit betekent dat er geen einde is aan de hoeveelheid producten of diensten die je verkoopt.  

Als zzp’er is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je pensioen. Houd hierbij ook rekening met je uurtarief, zorg dat je iedere maand wat overhoudt. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om als ondernemer voor een aanvullend pensioen te zorgen. Wij vertellen je hoe je je goed kunt voorbereiden op je pensioen en hierbij rekening kunt houden met je uurtarief. 

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!