Pensioen is het inkomen dat je ontvangt vanaf het moment dat je stopt met werken wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Pensioen ontvang je op het moment dat je dit hebt opgebouwd. In de meeste branches, wanneer je werkt in loondienst, bouw je pensioen op. Als zzp’er is dit niet het geval en ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Dan kun je het best zo vroeg mogelijk beginnen met het opbouwen van je pensioen spaarpot. Op die manier kun je later nog steeds leuke activiteiten en hobby’s doen die je nu ook graag doet. Als zzp’er heb je, net als iedereen, recht op AOW (Algemene Ouderdomswet), maar dat is een basisinkomen. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om als ondernemer voor een aanvullend pensioen te zorgen.

pensioen zzp'er

Bereid je goed voor

Bedenk van tevoren hoeveel geld je nodig denkt te hebben voor later, dit is alvast een goed begin. Ga eens aan de slag met een financiële planning. Bedenk goed wat je wilt bereiken, wil je bijvoorbeeld meer of juist minder besteden dan nu? Ga je voor zekerheid of durf je wel een risico te nemen? Op basis hiervan kun je bepalen of het nodig is om extra te sparen en hoeveel. Wil je zelfstandig sparen voor je pensioen? Houd dan bij je opdrachten rekening met de kosten van je pensioenopbouw. Bereken dit bijvoorbeeld in bij je uurtarief en zet dit bedrag dan ook standaard opzij op een aparte rekening. Naast dit zijn er nog een aantal opties, zoals je pensioenregeling voortzetten of pensioenfondsen.

Pensioenregeling voortzetten

Heb je, voor dat je zzp’er werd, in dienst van een werkgever gewerkt? Dan is het soms mogelijk om je pensioenregeling, die je toen hebt opgebouwd, voort te zetten. Het voordeel is dat het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid (op voorwaarde dat deze aanwezig zijn in de pensioenregeling) gedekt blijven.

Pensioenfondsen

Pensioenfondsen zijn soms verplicht. In een groot aantal bedrijfstakken bestaat voor het personeel een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Wanneer je bijvoorbeeld ondernemer bent in de bedrijfstak schilder of stukadoor, dan is een deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds verplicht. Wanneer je werkzaam bent als bijvoorbeeld dierenarts, apotheker, verloskundige of fysiotherapeut is een deelname aan beroepspensioenfonds verplicht. Het maakt in dat geval niet uit of je zelfstandig ondernemer bent of in loondienst werkt.

Lijfrente

Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, wanneer je stopt met werken, in termijnen uit laat betalen. Sparen doe je via een bank of verzekeraar. De premie die je betaalt voor een lijfrente kun je tot op zekere hoogte van de belasting aftrekken.

Een oudedagsreserve opbouwen

Om in aanmerking te komen voor de fiscale oudedagsreserve hanteert de belastingdienst een aantal voorwaarden:

  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting;
  • Je moet voldoen aan het urencriterium;
  • Je moet aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt;
  • Je moet voldoende ondernemersvermogen hebben.

Voldoe je aan deze eisen? Dan mag je jaarlijks een percentage van je winst reserveren voor je pensioen. In 2022 mag je 9,44% van de winst reserveren maar het bedrag mag niet hoger zijn dan € 9.632,-. Dit mag je toevoegen aan je oudedagsreserve. Door de fiscale aftrekpost verlaag je de te belasten winst en bespaar je nu op je inkomstenbelasting. Het totaal van de bedragen die je van je winst hebt afgetrokken staat op je balans met de naam fiscale oudedagsreserve. Let wel op, als je hier gebruik van maakt, dan heb je een belastingschuld, want er is sprake van uitstel van belastingheffing. Wanneer je uiteindelijk je onderneming beëindigd, valt de fiscale oudedagsreserve weer vrij in de winst van je onderneming. Je moet er dan wel alsnog belasting over betalen.

Sparen en beleggen

Je kunt natuurlijk ook, zolang je werkt, geld apart zetten op een spaarrekening. Dit kun je doen door het op een aparte rekening te zetten of het geld te beleggen. Dit vereist wel zelfdiscipline. Wil je gaan beleggen? Dan raden we wel aan je goed te laten informeren en adviseren.

zzp en pensioen opbouwen

Creatieve oplossingen

Er zijn ook creatieve oplossingen om te sparen als zzp’er voor je pensioen. Je hoeft namelijk niet altijd geld te sparen. Je kunt ook spullen sparen die stijgen in waarde, zoals bepaalde alcoholische dranken, antieke sieraden of camera’s. Ook kun je pensioen sparen in de vorm van investeren in vastgoed.

Ga je binnenkort als zzp’er met pensioen en wil je weten wat je allemaal moet regelen? Volg dan het stappenplan van de Rijksoverheid.