Inge van der Pol is ingezet bij de nationale politie, in het bijzonder het politiedienstencentrum HR. Hoewel zij haar carrière begon als rechtsbijstandjurist, prikkelde het HR-vak haar. Zij heeft de switch gemaakt naar het vak “leren & ontwikkelen” en werkt al bijna 18 jaar in dit vakgebied. De laatste 5 jaar heeft zij ook haar eigen bedrijf; Bhappy@work. Inge van der Pol richt zich nu op een positieve werkcultuur (werkgeluk) en vitaliteit.

Inge van der Pol

Ik werk vanuit allerlei rollen; projectleider, consulent en beleidsmatig

Samen met Bas woon ik in een dijkwoning aan de Maas. Dat is een klein dorp binnen de Brabantse gemeente Oss. Toen ik ging studeren had ik nooit gedacht dat ik later nog maar twee kilometer van de plaats af zou wonen waar ik ben geboren.

Ik heb de studie rechten aan de (nu) Radboud Universiteit in Nijmegen gedaan. Ik ben begonnen met notarieel recht en uiteindelijk afgestudeerd in Nederlands recht. Mijn scriptie ging over de Aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen en bedrijven en over het millenniumprobleem. Dit probleem is er alleen nooit gekomen. Het onderwerp verraadt wel ook meteen wat over mijn leeftijd…

Mijn carrière begon ik als rechtsbijstandjurist bij verzekeringsmaatschappij Interpolis. Dit werk was alleen niet echt iets voor mij. Ik vond het wel een geweldig bedrijf en gelukkig kreeg ik daar de kans om een, voor mij belangrijke switch, te maken naar het vakgebied van “leren & ontwikkelen”. Inmiddels werk ik al bijna 18 in dit mooie vak. Ik werk vanuit allerlei rollen; projectleider, consulent en beleidsmatig. Vijf jaar geleden heb ik mijn eigen bedrijf opgestart; Bhappy@work. De afgelopen jaren heb ik mijn kennis en vaardigheden verder ontwikkeld en verbreed naar het gebied van een positieve werkcultuur (werkgeluk) en vitaliteit. De reden dat ik mij hier in ben gaan verdiepen is omdat ik werd geprikkeld door de collega’s die ik tegen kwam tijdens mijn werk. Ook ben ik tijdens mijn werk zelf een keer vastgelopen. Toen vroeg ik mij af hoe het kan dat iemand met een goede baan, fijne werkgever en leuke collega’s zich toch niet gelukkig voelt. Dat onderzoeken en ontdekken vind ik echt een mooi stuk van het HR-vak.

“Momenteel werk ik via Matchd voor de nationale politie. In het bijzonder het politiedienstencentrum, HR”

Ik maak deel uit van een klein team dat bezig is met de doorontwikkeling van de HR-faculteit. Wij stimuleren het leren voor én door collega’s binnen de nationale politie. In eerste instantie voor collega’s binnen de HR-kolom. Daarnaast voor alle collega’s binnen de politie, maar wel altijd HR gerelateerd. Mijn belangrijkste taak is om de collega’s die opleidingen ontwikkelen (zowel fysieke trainingen als e-learning en blended learning) te ondersteunen op didactisch vlak. Het doel hiervan is dat het ook echt kwalitatief goede trainingen worden.

“Ik heb eigenlijk geen standaard werkdag”

Wel beginnen mijn dagen altijd om kwart voor zes in de ochtend. Ik ga dan eerst een stuk wandelen of fitnessen in de sportschool. Wij werken nog veel vanuit huis. Op dinsdag beginnen we altijd met een ‘koffiehalfuurtje’ waarin we met het team bijpraten over alles behalve werk. Daarna hebben we teamoverleg van ongeveer een uur. Het verdere verloop van mijn dag varieert altijd. Dit zijn werkzaamheden zoals: het reviewen en feedback geven op de door collega’s ontwikkelde inhoud voor de opleidingen, afstemmen met externe partijen die ons helpen, verwerken van mail en overleggen over mogelijk nieuwe projecten. Tussendoor probeer ik de lunchpauze te combineren met een wandeling. Al schiet de wandeling er al snel bij in. Rond vijf uur probeer ik af te ronden en weer te gaan bewegen.

Wat vind je het leukste aan je functie?

De thema’s waar ik mee bezig ben zijn heel gevarieerd, eigenlijk alles wat past binnen het HR-vakgebied. Van thema’s als HR-data naar een module over het instellen van de werkplek of een e-learning over PTSS. Ik vind het vooral super leuk om met veel verschillende collega’s van allerlei afdelingen samen te werken. Er zijn veel afdelingen en thema’s binnen de politie. Ik help dan ook HR-collega’s binnen de hele organisatie. Hoewel ik uit het HR-vak kom, in het bijzonder dan het stukje Human Resource Development, leer ik op deze manier ook meer over andere vakgebieden.

Momenteel werk ik 95% vanuit huis. We doen veel online. Dit vind ik ideaal, want de mensen die de opleidingen ontwikkelen komen van uit alle hoeken van het land. De eerste sessie doen we wel altijd live, dan kunnen we samen brainstormen en bekijken hoe de samenwerking gaat verlopen. Daarna doen we veel via teams, dat gaat eigenlijk heel goed.

Bhappy@work, “creëer je eigen werkgeluk”

Ik werk vaak als interim HR-professional voor mijn eigen bedrijf Bhappy@work. Niet alleen op het vakgebied van learning & development, maar ook steeds meer op het gebied van werknemersgeluk, vitaliteit en welzijn. Bij voorkeur analyseer ik binnen een (MKB) organisatie waar hun uitdagingen liggen. Dit op het gebied van de 5 pijlers van werkgeluk (Verbinding, voldoening, vitaliteit, positiviteit en persoonlijke groei). Na de analyse maak ik een plan van aanpak en ondersteun ik bij de implementatie. Ook geef ik trainingen op het gebied van gelukkig en vitaal werken in teams. Tot slot geef ik voor werknemers workshops met het thema “creëer je eigen werkgeluk” en kan ik hen hierin coachen.

Hoe ik bij dit werk ben gekomen? Het viel me op een geven moment op dat collega’s niet lekker in hun vel zaten. Ik ben mij toen gaan afvragen hoe dit kan. Dat prikkelde mij altijd. Zelf ben ik ook een keer vast gelopen, toen ben ik na gaan denken over wat de reden hiervan was. Ik ben mij toen gaan verdiepen in werkgeluk en een positieve werkomgeving. Ik richt mij nu vooral op het leuk hebben in combinatie met goed kunnen presteren. Stel een bedrijf heeft veel verzuim of verloop, dan analyseer ik waar dat vandaan komt. Uiteindelijk help ik hen om aantrekkelijk te blijven voor de werknemer, zodat zij zich blijven binden en boeien. Anderzijds geef ik trainingen aan individuen om gelukkig en vitaal te werken. Hierbij vraag ik; wat mis je? Waar is jouw werkgeluk wankel? Aan de hand van de antwoorden ga ik actie ondernemen. Ik geef dan inzichten in het krijgen van werkgeluk en wat de werknemer er allemaal aan kan doen. Mocht ik merken dat een individu echt heel wankel is, dan adviseer in natuurlijk om vervolg stappen te nemen.

Wat is jouw ervaring met Matchd?

Ik ben over het algemeen zeker tevreden over Matchd. De contactmomenten met de medewerkers zijn prettig. Ooit heb ik wel een ding met ze gehad waardoor ik even minder blij was, maar wat ik heel erg waardeer, is dat we daarover in gesprek zijn gegaan en dat ik ook echt merk dat ze naar me geluisterd hebben en dingen hebben meegenomen om van te leren. Dat is top natuurlijk!

Ben jij na het lezen van het verhaal van Inge van der Pol benieuwd geworden naar meer? Lees dan ook het verhaal van kandidaat Harry Klootwijk. Wil je ook gematchd worden aan een uitdagende opdracht? Bekijk dan al onze vacatures of neem contact op met onze recruiters.

Vertel ons jouw ervaring

Wil je graag jouw ervaring met ons delen of anderen inspireren? Laat het ons dan weten! Wij worden enthousiast van mooie verhalen en delen deze graag met (nieuwe) kandidaten.