Een financiële planning staat gelijk aan geld opzijzetten voor later. Je gaat sparen met een duidelijk doel. Met een financiële planning zorg je voor voldoende inkomen nu, maar ook voor je pensioen. Hoe bereid je je goed voor op je toekomst en welke vragen kun je jezelf stellen. We vertellen je hoe je een financiële planning maakt als zzp’er.
Belang financiële planning
Start je met je onderneming? Dan is het belangrijk om vanaf het begin een strakke planning te hebben. Denk van tevoren goed na over hoe je precies rond gaat komen. Hoeveel inkomsten heb je nodig en waar komen deze vandaan? Houd er wel rekening mee dat je in de opstartfase als zzp’er waarschijnlijk nog niet veel verdient. Je moet natuurlijk eerst een klantenkring opbouwen. Ben je al langer zzp’er en heb je nog geen financiële planning? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag.
Financiële planning als onderdeel van ondernemingsplan
Je financiële planning is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Er wordt wel eens gedacht dat een ondernemingsplan alleen bedoeld is voor grotere ondernemers, maar niets is minder waar. Een ondernemingsplan kan je helpen om de juiste strategie op te zetten waarmee je succesvol kan ondernemen. Ben je als zzp’er al een tijdje bezig, maar heb je je financiële planning nog niet meegenomen in het ondernemingsplan? Dan is dit het moment om een financiële planning te maken.
Financiële planning maken zzp
Tijdens het maken van je financiële planning als zzp’er kijk je naar zowel je inkomsten als je kosten. Zo krijg je een duidelijk en goed overzicht van wat je maandelijks nodig hebt om financieel gezond te blijven.
Inkomsten
Je begint met het onder de loep nemen van je inkomsten, wat komt er maandelijks binnen vanuit je onderneming? Dit kunnen betaalde facturen zijn of betalingen van verkochten producten of diensten. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om een compleet beeld te krijgen:
- Wat is mijn verdienmodel?
- Verdien ik al mijn geld als zzp’er of heb ik nog andere inkomstenbronnen?
- Wat verwacht je jaarlijks te gaan verdienen voor de komende vijf jaar?
- Is mijn verdienmodel voldoende om mijn hele werkende leven te voorzien van inkomen?
- Zorg dat je elke maand winstgevend genoeg bent voor mindere tijden
- Hoe lang kan ik me met mijn (zakelijke) spaarpot redden op het moment dat er even geen geld binnenkomt?
Uitgaven
Na de inkomsten ga je kijken naar je uitgaven. Deze zijn onder te verdelen in privé-uitgaven en zakelijke uitgaven. Onder je zakelijke kosten vallen alle kosten die je maakt voor je bedrijf. Hierbij kun je denken aan een boekhoudpakket, huur van je kantoor en je inkoop. Sommige uitgaven zijn deels zakelijk en deels privé zoals telefoon van de zaak of auto van de zaak. Onder je privé-uitgaven valt alles wat je nodig hebt om je privéleven van te bekostigen. Hierbij kun je denken aan je sportabonnement, vakantie, alles in en rondom je huis en de boodschappen. Wil je je winst berekenen? Dit doe je door de volgende som: omzet – zakelijke kosten – belasting = winst.
Begrotingen
Er zijn vier soorten begrotingen die je kunt gebruiken voor je financiële planning:
- Investeringsbegroting: Bedenk hoeveel geld je nodig hebt om te starten? Zet op een rij welke investeringen nodig zijn om je bedrijf te starten of draaiende te houden.
- Financieringsbegroting: Vraag jezelf af hoe je de investeringen gaat betalen? Lukt dat met de winst of heb je een externe financiering nodig?
- Exploitatiebegroting: Je berekent of je bedrijf rendabel is. Maak een inschatting van je omzet. Daarna bekijk je wat de kosten zijn om je bedrijf draaiende te houden. Zo kun je berekenen of je winst of verlies gaat maken.
- Liquiditeitsbegroting: Hierin staan de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij per maand. Je noteert per maand of per jaar of je genoeg verdient om die periode je rekeningen te kunnen betalen.
Werk en privérekening gescheiden
Als zzp’er is het belangrijk om overzicht te houden voor al je inkomsten en uitgaven. Wanneer je voor de inkomsten en uitgaven dezelfde (particuliere) rekening gebruikt, wordt het lastig om overzicht te houden. Privé en zakelijk lopen dan door elkaar heen en dat wil je vermijden. Voorkom dat je administratie een flinke uitdaging wordt. Om die reden kiezen zzp’ers voor een zakelijke rekening. Hiermee kun je namelijk in een oogopslag zien hoe je bedrijf er financieel voor staat.
Denk aan onvoorziene situaties
Hoewel je onvoorziene situaties wilt voorkomen, laat het leven zich niet plannen. Soms gebeuren er dingen die je niet aan had zien komen. Hierbij kun je denken aan ziekte of ongeval. Hierdoor zou je dan tijdelijk minder of niet kunnen werken, waardoor je als zzp’er dan ook geen inkomen hebt. Hoe kun je je hier dan op voorbereiden? Zorg ervoor dat je bent verzekerd voor arbeidsongeschiktheid (doorlink naar blog).
Voorbereiden op je pensioen
Hoe jong je ook bent, er komt een tijd dat je met pensioen zult gaan. Het is dus belangrijk om hierover na te denken, zodat je later niet krap hoeft te leven. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je hoe comfortabel je tegen die tijd wilt leven. Bereid je als zzp’er dan ook goed voor op je pensioen.
Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?
Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!