Als zzp’er heb je het vast al eens voorbij horen komen: een schenkkring. Omdat het erg succesvol blijkt te zijn, zijn er inmiddels verschillende schenkkringen opgericht. Hierbij kan je denken aan het Zelfstandigenfonds of het Voorzieningenfonds. Maar wat is een schenkkring nu precies, hoe werkt het en welke voor en nadelen zitten er aan verbonden?
Wat is een schenkkring?
Een schenkkring is een alternatief voor traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij deze groep is vertrouwen heel belangrijk. Iedere maand zet ieder lid een vast bedrag opzij. Als je arbeidsongeschikt raakt, verschijnen er iedere maand schenkingen van andere zelfstandigen uit de schenkkring op je rekening. Eigenlijk is het een systeem om elkaar te helpen. Je helpt elkaar aan een inkomen wanneer dit wegvalt vanwege arbeidsongeschiktheid. Schenkkringen werken met het systeem van een persoonlijke spaarpot. Wanneer je meer geld inlegt dan er uitgekeerd moet worden, dan blijft dit in jouw persoonlijk spaarpot.
Waarom een schenkkring?
Een schenkkring kan je vergelijken met een soort arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. Echter is het lid zijn van een schenkkring aanzienlijk goedkoper dan een normale AOV en zitten er veel voordelen aan vast. Stel, je bent zelfstandig ondernemer en breekt een been, dan ben je niet automatisch verzekerd, zoals je dat wel bent als je in loondienst werkt. Slechts één op de vijf zelfstandigen hebben dit geregeld door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wanneer je dit niet afgesloten hebt, dan werk je voor je eigen risico. De vraag is, wil je dat risico nemen?
Verschil met AOV
Bij een schenkkring komt jouw geld niet in een collectieve pot. Bij een verzekering is dit wel het geval. Ieder lid heeft namelijk een persoonlijke rekening. Hier wordt het geld automatisch naar overgeschreven en niet zomaar vanaf gehaald. Het geld blijft op de persoonlijke rekening van de deelnemers totdat een lid ziek wordt. Mocht je besluiten uit het fonds te stappen, dan ben je het geld niet kwijt. Je krijgt je resterende buffer namelijk weer terug. Zo blijft het geld van jou. Per schenkkring kan het wel verschillen of je iets terug moet geven wanneer jij je lidmaatschap opzegt.
Veelvoorkomende verschillen:
- Bij een schenkkring krijg je maximaal twee jaar een uitkering, bij de AOV is een uitkering mogelijk tot aan je pensioen.
- Bij een schenkkring krijg je na een maand het geld uitgekeerd, bij een de AOV krijg je het geld uitgekeerd wanneer je risicoperiode is verstreken.
- Bij een schenkkring is onderling vertrouwen de basis, bij de AOV draagt de verzekeraar het risico.
- Bij een schenkkring wordt de inleg gezien als privévermogen en is niet fiscaal aftrekbaar. Bij de AOV is de premie fiscaal aftrekbaar en de uitkering is belast.
- Bij een schenkkring krijg je geen hulp bij re-integratie, bij AOV wel.
Informeer van tevoren welke voorwaarden en gelden voor de schenkkring waar jij lid van wil worden. Bovenstaande verschillen kun per kring verschillen.
Kosten
Het bedrag dat je maandelijks opzij zet verschilt. Dit wordt namelijk bepaald aan de hand van het schenkingsniveau dat je kiest. Dit is het bedrag dat je maandelijks nodig hebt om van te leven. Hierbij kan je denken aan een bedrag tussen de 750 en 2500 euro netto. Bij het hoogste niveau leg je maandelijks ongeveer 112 euro in. Bij het laagste niveau ongeveer 34 euro.
Schenkkring of AOV, wat kies je?
Allereerst is een voorwaarde voor een deelname aan een schenkkring dat je arbeidsgeschikt bent. Ook moet je meestal een gemiddelde winst van minimaal 750 euro per maand hebben en al langer dan één jaar ondernemer zijn. Het is per persoon verschillend of een schenkkring de beste optie is. De een heeft namelijk meer medische zorg nodig dan de ander. Ook heeft de een meer te besteden dan de ander. Heb jij behoefte aan sociaal en kleinschalig en houd je van transparantie? Dan kan een schenkkring een goede optie voor jou zijn. Je kent iedereen aan wie je geld schenkt en iedereen kent jou. Blijf je liever anoniem en wil je niet dat andere weten dat je ziek bent? Dan is een verzekering een betere optie voor jou. Wanneer je lid bent van een schenkkring kan je namelijk niet anoniem ziek zijn. Dit zijn belangrijke afwegingen, die keuze kan alleen jij maken.
Wil je ook meer weten over beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen? Zo krijg je wanneer je aangesloten bent bij Matchd een leuke korting!
Ben je benieuwd wat Matchd voor jou kan betekenen als zpp’er? Wij vertellen jou onze werkwijze. Ben jij zzp’er en zie jij een nieuwe uitdaging wel zitten? Check dan snel onze vacaturepagina of mail naar info@matchd.nl.
Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?
Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!