De eerste indruk is heel belangrijk en heeft veel invloed op het verloop van het gesprek, of sterker nog, de relatie. Hoe jij je kleedt op een sollicitatiegesprek is dus cruciaal voor het maken van een goede eerste indruk. Maar wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek? Je kent het bedrijf en de mensen nog niet en je weet niet wat er verwacht wordt. Moet je je zakelijk kleden of is business casual genoeg? Als zzp’er ben je jouw onderneming, wat je draagt moet passen bij waar je voor staat, maar hoe doe je dat? Wij leggen je uit hoe je goed voor de dag komt op een sollicitatiegesprek.

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek

Kleed je naar de bedrijfscultuur

Google is your friend. Tegenwoordig kun je online al veel te weten komen over een bedrijf.  Ga naar de website, Instagram of LinkedIn van het bedrijf en probeer te achterhalen wat de bedrijfscultuur is. Spreken ze hun lezers aan met je of u, welke kledingstijl tonen ze op foto’s, wat zijn de doelen, missie en visie van het bedrijf? Kijk ook eens bij pagina’s als “over ons” “het team” “wie zijn wij”, vaak worden daar foto’s van personeelsleden getoond, kijk wat zij aan hebben en pas jouw stijl aan op de stijl van het bedrijf. Zo kun je er achter komen wat je aan kunt trekken naar een sollicitatiegesprek.

Vaak kun je ook al wel een beetje inschatten hoe de bedrijfscultuur is aan de tone-of-voice van een gesprek, mail of chatbericht. Hoe werd je aangesproken, formeel, informeel? Deze kleine signalen laten vaak de bedrijfscultuur wat doorschemeren.

Kies voor comfortabel

Met comfortabel bedoelen we niet, ga in je joggingspak. Nee, met comfortabel bedoelen we, iets waar jij je lekker in voelt. Kies voor een stof of kleur waar jij je prettig in voelt, want als je je niet prettig voelt, zal je dat ook uitstralen.

Comfortabel kan nog steeds stijlvol zijn.  Je kunt kiezen voor stoffen die prettig zitten en er stijlvol uitzien. Heb je een prachtige nette broek, maar zit deze eigenlijk niet lekker, trek hem dan ook zeker niet aan.  Kies voor de broek die prettig zit én stijlvol is.

Houd het simpel

Houd je van gekke printjes op je overhemd of een knalrode schoen? Kies dan voor een afgezwakte versie, een iets rustiger printje en een iets minder felle schoen zijn vaak de betere combinaties voor een sollicitatiegesprek.  Een mooie print mag zeker, maar kies niet voor iets wat afleid van je gezicht of het gesprek. Je wilt juist dat het een aanvulling is.

Kleur is key

Kleuren en emoties hangen nauw met elkaar samen. Rood is een signaal kleur en is daardoor te fel voor een sollicitatiegesprek. Ook wekt rood vaak de indruk van dominantie. Kies liever voor kleuren die neutraal zijn. Kies bijvoorbeeld ook niet voor een volledig zwart pak, dit wordt vaak geassocieerd met rouw en dat is waarschijnlijk niet het effect dat je wilt bereiken met een sollicitatiegesprek.

Kleuren die eigenlijk altijd goed zijn, zijn blauw (licht en donker), groen (licht) en grijs. Dit kun je prima combineren met een witte blouse of andere zachte kleur. Zorg er in elk geval voor dat het contrast tussen de kleuren die je draagt niet te groot is.

Materialen

Naast kleur en comfort zijn ook de materialen belangrijk. Kies iets wat logischerwijs bij het seizoen past. In de zomer is het niet gepast om een wollen jasje te dragen. Maar de zomerse temperaturen zijn ook geen vrij brief om in alleen een hemdje naar een sollicitatiegesprek te gaan. Kleed je gepast.

Business casual is vaak de beste keuze

In veel gevallen is business casual een goede keuze. Zo ben je bijna nooit over- of underdressed. Weet je zeker dat het gebruikelijk is om een volledig pak te dragen of zijn hoge hakken echt een must? Ga er dan voor. Maar bij twijfel is business casual vaak de beste optie.  Als vrouw is het zeker niet verkeerd om een hak te dragen, maar de hoogte kan wel van belang zijn. Een stiletto is vaak ongepast. Kies voor een bredere hak of een lagere hak. Als man kan een nette schoen maar ook een nette sneaker niet verkeerd zijn.

Tendermanager

Spijkerbroek, go or no go?

Een nette spijkerbroek kan een goede optie zijn als je voor business casual kiest. Kies voor een donkerblauwe spijkerbroek, dit staat namelijk zakelijker dan lichtblauw. Zorg er ook voor dat je spijkerbroek geen gaten, slijtplekken of gekleurde wassing heeft.

Bij twijfel kies je voor een nette pantalon, dit hoeft niet gelijk een pak te zijn, het kan ook een nette broek zijn met een mooi overhemd.

Als vrouw zijnde kun je ook nog voor een nette rok of jurk kiezen. Kies voor een jurk die niet korter is dan op de knie.

Outfit tips voor een sollicitatiegesprek vrouw

  • Geen bh-bandjes: misschien voor de hand liggend, maar zichtbare bh-bandjes zijn echt een no-go. Draag een blouse of shirt dat netjes over je schouders valt, zodat je bandjes niet zichtbaar zijn.
  • Niet te veel sieraden: Sieraden kunnen een mooie aanvulling zijn op je outfit, maar let wel op dat het niet te overheersend is, kies voor iets subtiels.
  • Geen korte rok/jurk: Een rok of jurk tot op de knie is een mooie lengte voor een sollicitatiegesprek. Korter is niet gewenst. Je kunt wel voor een langere rok kiezen, afhankelijk van de stijl.
  • Geen extreem hoge hakken: Hoge hakken zijn af te raden voor een sollicitatiegesprek, ten eerste zitten ze niet lekker en voel je je waarschijnlijk niet op je gemak en ten tweede kunnen ze een andere stijl overbrengen dan je misschien hebt bedoeld. Kies voor een middelhoge hak. Een bredere hak is vaak ook gepaster dan een stiletto.
  • Houd je make-up neutraal: Ga voor een natuurlijke look, felle kleuren of hele donkere ogen kun je beter vermijden. Ga voor iets wat je gezicht complimenteert en kies voor kleuren die niet te overheersend zijn.

Outfit tips man

  • Geen zwart: zwart wordt snel gezien als zakelijk en stijlvol, zeker door mannen. Een zwart pak is netjes toch? Een zwart pak kan absoluut voor een nette uitstraling zorgen, maar zwart wordt vaak geassocieerd met een begrafenis. Daarnaast wordt het vaak gecombineerd met een wit overhemd. Een groot contrast wordt vaak geassocieerd met dominantie en autoriteit, iets wat je niet direct bij een sollicitatiegesprek wilt uitstralen.
  • Geen driedelig pak: een driedelig pak is snel overdressed. Kies liever voor een net jasje met een mooie pantalon. Kies je wel voor een pak, laat dan het gilet achterwegen.
  • Geen strik: kies eerder voor een stropdas, of laat beide achterwegen. Als je voor business casual kiest, kun je namelijk prima zonder stropdas. Een strik is echt bedoeld voor bijzondere gelegenheden zoals een bruiloft, niet voor een sollicitatiegesprek.
  • Scheer je: misschien voor de hand liggend, maar uiterlijke verzorging is onderdeel van de outfit. Zorg er dus voor dat je netjes geschoren of getrimd voor de dag komt.

Wees voorzichtig met parfum

Je wilt niet stinken op je sollicitatiegesprek, maar je wilt ook geen geur bom zijn. Wees dus voorzichtig met je parfum of aftershave. Kies voor een subtiele geur en spray niet meer dan 2x. Een beetje deo kan natuurlijk nooit kwaad, maar ga ook hiermee niet overboord.

Welke schoenen moet ik aan?

Welke schoenen je aan doet op een sollicitatiegesprek is voor mannen natuurlijk anders dan voor vrouwen.  Als man kun je kiezen voor een nette leren schoen of een nette sneaker als de bedrijfscultuur een business casual stijl voorschrijft.

Als vrouw zijnde kan een nette sneaker soms ook gepast zijn, maar wil je voor een veilige keuze gaan kies dan voor een klein hakje. Wil je liever platte schoenen aan, ga dan voor een net laarsje of loafer. Is de dresscode formeel, dan moet je er toch aan geloven en moet je toch echt hakken aan.

Wees vooral je zelf

Misschien wel belangrijker dan alle bovenstaande tips: wees jezelf! Want daar is er maar eentje van!

Wil jij samen met ons de juiste opdracht voor jou vinden? Neem dan contact met ons op!

MVO & Social return

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!