Wil jij naast je vaste baan ook parttime ondernemen? Hier zijn verschillende goede redenen voor. Ook naast je studie of zorg voor je ouders of kinderen kan je beginnen als parttime zzp’er. Waar moet je allemaal op letten? Wij vertellen je meer.

Zzp’er naast loondienst

Voordelen zzp’er naast loondienst

Het voordeel van het combineren van een vaste baan met een eigen bedrijf is dat je minder financieel risico loopt dan wanneer je fulltime ondernemer bent. Dit komt omdat je ook een vast inkomen hebt. Daarnaast ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouw je pensioen op voor de uren dat je in loondienst werkt. Het geeft je de kans om uit te zoeken of het ondernemerschap iets voor jou is. Omdat je iedere maand inkomen hebt uit je baan in loondienst kun je in rust je bedrijf opbouwen. Daarnaast kan je zelf je uren inplannen naast je vaste werkuren. Zo zijn er bijvoorbeeld ook interim opdrachten voor 10 tot 20 uur per week.

Nadelen zzp’er naast loondienst

Het combineren van een baan in loondienst en zelfstandig ondernemen kan lastig zijn. Je kan minder tijd investeren in je onderneming omdat je ook nog in loondienst werkt. Hierdoor heb je minder tijd om te netwerken en ben je moeilijker te bereiken. Voor iedere ondernemer geldt ook dat je administratie, acquisitie, marketing en andere werkzaamheden moet doen. Daarnaast kan het spannend zijn je plannen te bespreken met je huidige werkgever. Het is belangrijk dat hij of zij bereid is om mee te werken aan het realiseren van jouw plannen en je hier de ruimte voor te geven.

Gesprek met je werkgever

Allereerst ga je het gesprek aan met je werkgever over je plannen. Vertel waarom je zelfstandig wil ondernemen. Laat zien dat je er goed over nagedacht hebt. Maak vooraf een planning die je kan bespreken met je werkgever. Zo ben jij goed voorbereid en kan je direct afspraken maken over je inzetbaarheid. Staat er in je contract dat je een verbod hebt op nevenwerkzaamheden? Bespreek dan met je werkgever of deze bepaling in je contract er nog wel in moet blijven staan. Vaak staan er strenge regels in het contract, maar is dit wel bespreekbaar. Staat er niks over nevenwerkzaamheden in je contract? Dan is ons advies om het alsnog bespreekbaar te maken met je werkgever. Zo voorkom je gedoe achteraf.

Concurrentiebeding

Het kan voor je werkgever nadelig zijn als jij voor jezelf begint. Een concurrentiebeding is gemaakt om dit te voorkomen. Dit kan jou belemmeren bij de start van je onderneming. Een concurrentiebeding bestaat meestal uit 4 onderdelen: een omschrijving van de werkzaamheden, de looptijd, het gebied of bepaalde regio’s en een boete of schadevergoeding bij overtreding.

Tips en trucs

Zet ten eerste alles goed voor jezelf op een rij en overweeg de voor en nadelen. Ga met andere ondernemers in gesprek en vraag naar hun ervaringen. Daarnaast is het goed om je te laten helpen door een partner, zoals Matchd. Een interim opdracht vinden die perfect bij je kwaliteiten en interesse past kan namelijk lastig en tijdrovend zijn. Matchd ontzorgt je van begin tot eind; voor, tijdens en na je opdracht.

Nog een belangrijke tip is om vroeg in het jaar te starten als zzp’er. Bij voorkeur direct in januari. Als zzp’er moet je namelijk ieder jaar 1.225 uren aan je bedrijf besteden om gebruik te mogen maken van belastingvoordelen. Als je aan die voorwaarden voldoet kan dit je jaarlijks flinke besparingen opleveren. Waarom dan beginnen in januari? De teller voor het urencriterium staat op 1 januari ieder jaar weer op nul.

Wil jij naast je baan in loondienst een tijdelijke interim opdracht als parttime zzp’er? Dan kan Matchd jou volledig ontzorgen. Dit bespaart je tijd die je weer kan investeren in netwerken en je eigen onderneming. Bekijk onze vacatures of neemt contact op met onze recruiters. Wij zorgen voor die match(d) made in heaven voor jou.

Meem contact op met Matchd!

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!