Dat er serieuze woningnood is, zal je niet ontgaan zijn. Er zijn te weinig huizen en dat heeft consequenties voor veel bevolkingsgroepen. Starters kunnen moeilijk aan een betaalbare woning komen, omdat de huizenprijzen omhoog schieten vanwege schaarste op de woningmarkt. Een huurwoning is voor veel mensen geen optie, omdat de huur vaak onrealistisch hoog is. Hoe gaan we die woningnood oplossen en zorgen dat huizen weer betaalbaar en toegankelijk worden? De rijksoverheid, provincies en gemeentes spelen een grote rol bij het vinden van een oplossing. Dit is wat de overheid de komende jaren van plan is en welke mensen nodig zijn om de woningnood op te lossen.
Oplossen woningnood
Op dit moment kent Nederland zo’n 300.00 woningzoekenden, en dat aantal blijft stijgen. Wachtlijsten voor huurwoningen zijn lang en koopwoningen zijn duur, waardoor een (betaalbare) woning voor veel Nederlanders onbereikbaar lijkt. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen was het al duidelijk dat bijna alle partijen het met elkaar eens zijn: het woningtekort moet zo snel mogelijk opgelost worden en wonen moet betaalbaarder worden. Om de woningnood op te lossen, zijn er 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Er moet meer huisvesting bijkomen voor studenten, betaalbare woningen voor starters, meer sociale woningbouw en meer huizen voor de middeninkomens.
Bouwsector weer volop aan de slag
Nieuwe woningen kunnen op verschillende manieren gerealiseerd worden. De meest voor de hand liggende optie is nieuwbouw. Bouwplannen hebben een tijdje stilgelegen door de stikstofcrisis, maar naar verwachting kan de bouwsector nu weer aan de slag. Op veel plaatsen in Nederland is woningnood. Daarom wordt er hard gewerkt om het tekort aan woningen zo snel mogelijk op te lossen.
Nieuwe bouwlocaties vragen om goede projectleiding
Eén van de manieren om dat op te lossen, is door nieuwe bouwlocaties in Nederland aan te wijzen. Vooral in Noord-Holland en Flevoland is de behoefte aan nieuwe woningen erg groot. De politiek heeft plannen voor stadsuitbreiding bij steden als Almere en Lelystad. Maar ook steeds groter groeiende steden als Utrecht en Amersfoort zijn druk bezig om nieuwbouwwijken te verwezenlijken. Er wordt zelfs gesproken over het creëren van een compleet nieuwe stad om de groeiende vraag naar huizen te kunnen opvangen.
Voor dit soort gigantische projecten is goed projectmanagement essentieel. Ook bij Matchd zien we hoeveel waarde er vanuit de overheid gehangen wordt een goede projectleider of projectmanager die ervaring heeft met (nieuw)bouwprojecten. Gemeentes, provincies en de Rijksoverheid zijn regelmatig op zoek naar freelancers met ervaring op het gebied van bijvoorbeeld planologie, bouwkunde en civiele techniek. De komende jaren zal de vraag naar zzp’ers voor bouwprojecten alleen maar blijven groeien.
Ombouwen van bestaande panden
Nieuwbouw is niet de enige oplossing voor het woningtekort. Veel gemeentes kiezen er bijvoorbeeld voor om leegstaande kantoorpanden, winkels en scholen om te bouwen naar woningen. Op dit moment staan er vooral veel kantoren leeg en de verwachting is dat thuiswerken de nieuwe norm is, waardoor er nog veel meer leegstand gaat komen.
Gemeentes financieren deze bouwprojecten bijvoorbeeld met een lening via een fonds opgezet door de overheid om het ombouwen van bestaande panden te stimuleren. Hiermee krijgt de bouwsector weer een impuls en kunnen er in korte tijd grote aantallen nieuwe woningen worden gerealiseerd. Ook hiervoor is de overheid veel op zoek naar zzp’ers met ervaring op het gebied van bouwprojecten.
Met een nieuw kabinet in het vooruitzicht, blijft het nog even gissen welke ontwikkelingen de bouwsector en de huizenmarkt precies gaan doormaken. Het tekort aan woningen zal in ieder geval een prangende kwestie blijven waar de komende tijd flink in wordt geïnvesteerd vanuit de overheid.
Ben je op zoek naar een vacature binnen de overheid, gericht op nieuwbouw- of bouwprojecten? Klik dan hier voor alle actuele bouw vacatures bij Matchd.
Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?
Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!