Een gemeente heeft op dagelijkse basis te maken met veel data en informatie. Als burger wil je natuurlijk dat jouw persoonsgegevens in goede handen zijn bij jouw gemeente en dat een gemeente met grote zorg omgaat met jouw informatie. Daarom is het van groot belang dat de naleving van de AVG constant wordt gecontroleerd. Matchd bemiddelt voor vacatures binnen gemeentes en is daarom regelmatig op zoek naar freelancers of zzp’ers die de functie van privacy officer en functioneel beheerder kunnen vervullen. Het zijn veelzijdige functies waarbij je iedere dag bijdraagt aan de privacybescherming van alle inwoners van een gemeente.

Zo belangrijk is het naleven van privacy (AVG) binnen jouw gemeente

De AVG nageleefd door alle gemeentes

In 2018 heeft de EU belangrijke stappen gezet ter bescherming van jouw gegevens: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dankzij de AVG zijn jouw privacyrechten versterkt en uitgebreid. Juist gemeentes hebben veel te maken met de AVG, aangezien een gemeente op dagelijkse basis veel persoonsgegevens verwerkt.

Om jouw privacy te kunnen bewaken, is het belangrijk dat de regels binnen een gemeente streng nageleefd en gecontroleerd worden. Nederlandse gemeentes hebben daarom verschillende mensen in dienst die zich bezig houden met het naleven van de privacywetgeving, bijvoorbeeld door zogenaamde DPIA’s uit te voeren.

DPIA staat voor Data Protection Impact Assessment. Wanneer een organisatie (zoals een overheidsinstantie) gegevens verwerkt die een hoog privacyrisico opleveren, dan worden er altijd DPIA’s uitgevoerd. Met DPIA’s worden vooraf privacyrisico’s van gegevensverwerking ingeschat, om vervolgens maatregelen te kunnen nemen om die risico’s te verkleinen. Voor de bescherming van persoonsgegevens binnen de overheid, heeft Matchd regelmatig vacatures openstaan.

Het belang van bescherming van persoonsgegevens

Gemeentes werken regelmatig met freelancers en zzp’ers om de functies van privacy officer en functioneel beheerder in te vullen. Een privacy officer voert DPIA’s uit binnen een gemeente en maakt onder meer AVG-rapportages. Dankzij de privacy officer DPIA krijgen gemeentes inzichtelijk welke risico’s er zijn op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. Een belangrijke functie, die altijd veelzijdig en uitdagend is!

Ook functioneel beheerder is eveneens een veelgevraagde functie binnen gemeentes. De functioneel beheerder controleert applicaties die gebruikt worden bij de desbetreffende gemeente en waarin veel data wordt opgeslagen en verwerkt. Daarbij wordt de verwerking van persoonsgegevens gecontroleerd, maar kijkt een functioneel beheerder ook naar wie toegang heeft tot de gegevens en of de persoonsgegevens veilig worden opgeslagen.

Beide functies zijn belangrijk voor de bewaking van privacy binnen gemeentes en zijn dus ook van groot belang voor de inwoners van die gemeente. Dankzij de privacy officers en functioneel beheerders laten gemeentes aan iedereen zien hoe belangrijk het naleven van de privacy is.  Zo kun je jouw gegevens met een gerust hart kunt toevertrouwen aan de gemeente waarin je woont.

Matchd bemiddelt tussen zzp’er en gemeente

Bemiddelingsbureau Matchd is gespecialiseerd in functies binnen de overheid en heeft regelmatig vacatures op het gebied van AVG, privacy en bescherming persoonsgegevens. Dankzij onze goede band met gemeentes en onze jarenlange ervaring met personeelsbemiddeling, weten we altijd de beste match te maken. Ben jij op zoek naar een (tijdelijke) functie en heb je ervaring met de bescherming van persoonsgegevens, de naleving van de AVG en het uitvoeren van DPIA’s? Beem een kijkje bij onze actuele vacatures op het gebied van DPIA en AVG. Of neem dan contact op met Matchd, want wij zijn altijd op zoek naar freelancers zoals jij!

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!