Een projectmanagementmethode zoals PRINCE2 of IPMA zijn veelgevraagde eisen in vacatures, ook bij de overheid. Maar waarom zou je een projectmanagementmethode gebruiken? Heel simpel gezegd is een projectmanagementmethode bedoeld om een project meer structuur te geven en beter beheersbaar te maken. Alle methoden hebben met elkaar gemeen dat er duidelijke momenten van evaluatie binnen een project worden ingepland en dat het doel is om gezamenlijk tot een succesvolle afronding van een project te komen.

Projectmanagementmethode

Projectmanagementmethode

Veel opdrachtgevers stellen kennis van en ervaring met bijvoorbeeld Prince2 of MSP als harde eis wanneer je de functie van projectmanager gaat vervullen. Wil je een carrière als projectmanager of programmamanager, dan ontkom je er niet aan om je in tenminste één projectmanagementmethode te specialiseren. Jezelf specialiseren in één of meerdere methodieken is een absolute boost voor je CV.

De juiste projectmanagementmethode gebruiken

Het goede nieuws is dat het aanleren van een projectmanagementmethode niet ingewikkeld is. Om vertrouwd te raken met een dergelijke methode, begin je met een training. De basis bestaat uit een relatief korte training die goed te volgen is naast een fulltime of parttime baan; het is dus niet nodig om een compleet nieuwe studie te volgen. Een training volg je vaak op locatie en worden door verschillende organisaties aangeboden; ook Matchd heeft projectmanagementtrainingen aangeboden. Sinds de komst van COVID-19 zijn online trainingen echter steeds meer de norm geworden, dus ook online lessen en virtuele trainingen behoren tot de mogelijkheden. Wanneer je de basistraining hebt behaald en je het certificaat op zak hebt, kun je je verder gaan specialiseren, zodat je als projectmanager een duidelijke expertise hebt en in ontwikkeling blijft.

Prince2, MSP, IPM, IPMA. Binnen projectmanagement en programmamanagement zijn er verschillende soorten methodieken, die allemaal ontwikkeld zijn met een specifieke doel of voor een bepaalde sector. Maar hoe weet je nou welke methode het beste bij jou en jouw managementstijl past? We zetten een aantal projectmanagementmethodes voor je op een rij.

PRINCE2

De projectmanagementmethode PRINCE2 is een acroniem voor PRojects IN Controled Environments en daaruit kun je al opmaken hoe deze methodiek werkt. PRINCE2 zorgt voor duidelijke structuur in een project, door een project op te splitsen in processen en duidelijke fasen. De methodiek bestaat uit 7 principes, 7 thema’s en 7 processen. PRINCE2 werd initieel ontwikkeld voor ICT-projecten, maar wordt inmiddels wereldwijd bij allerlei soorten project ingezet.

PRINCE2 is een methode om projecten effectief te managen en is een absolute aanrader wanneer je interesse hebt in projectmanagement. Het bestaat uit twee trainingen: Foundation en Practitioner. Je start altijd met het volgen van de basistraining, PRINCE2 Foundation, waarbij je kennis maakt met de principes, thema’s en processen. Met de PRINCE2 Practitioner-training zet je de volgende stap en met dit certificaat kun je aantonen dat je PRINCE2 kunt toepassen in de praktijk.

Wanneer gebruik je PRINCE2? Deze methodiek is in feite in te zetten in alle sectoren en alle projecten vanwege de flexibiliteit van de methodiek. Daardoor wordt PRINCE2 door veel bedrijven erkend en gebruikt. Ook gemeentes, provincies en het Rijk hanteren veelvuldig deze projectmanagementmethode, waardoor je PRINCE2 regelmatig terugziet in projectmanager vacatures.

IPMA

IPMA wordt vaak gezien als de tegenhanger van PRINCE2. Beide zijn projectmanagementmethoden waarmee een project gestructureerd en gefaseerd wordt uitgevoerd en waarbij veel aandacht is voor reflectie en evaluatie.

Bij IPMA begin je met de training Level D, dat een goede basis vormt voor projectmanagement. Het grote verschil met PRINCE2, is dat verdere specialisatie binnen IPMA alleen mogelijk is met aantoonbare ervaring als projectmanager. Om het certificaat Level C te behalen, is het noodzakelijk om tenminste 3 jaar ervaring binnen projectmanagement te hebben. Het voordeel van IPMA is daardoor dat je jezelf constant in de praktijk aan het specialiseren bent en dat jouw kennis altijd actueel blijft.

MSP (Managing Successful Programmes)

MSP staat voor Managing Successful Programmes en ook hier verraad de naam het doel al. Het is bedacht door de ontwikkelaars van PRINCE2 en is een must voor programmamanagers. Wil je als projectmanager de volgende stap binnen jouw carrière zetten en je verder gaan specialiseren? Dan is het raadzaam om je te verdiepen in MSP.

Met MSP kunnen verbeter- en veranderprocessen beter gerealiseerd worden en worden programma’s gestructureerd gemanaged. Binnen de methodiek wordt een project gefaseerd uitgevoerd en ga je uit van een zevental basisprincipes.

MSP is inmiddels de standaard voor programmamanagement en daarom is deze methode onmisbaar wanneer je als programmamanager of projectmanager strategische veranderingen, bedrijfsstrategieën en -doelstellingen gaat doorvoeren binnen een organisatie.

IPM (Integraal Projectmanagement)

Binnen de overheid wordt regelmatig gevraagd om IPM wanneer zij een vacature voor projectmanager uitzetten. IPM staat voor Integraal Projectmanagement en is geïntroduceerd door Rijkswaterstaat. Het IPM-model richt zich vooral op grote, infrastructurele projecten. In de basis is IPM vooral een model, waarbij de samenwerking tussen vijf rollen centraal staat. Wanneer je op zoek bent naar een functie binnen Rijkswaterstaat of een ander civiel project bij overheid, dan is het verstandig om jezelf vertrouwd te maken met IPM.

Ben jij op zoek naar een freelance functie als projectmanager? Matchd biedt regelmatig vacatures als projectmanager of programmamanager bij provincie of gemeente. Niet de vacature gevonden die je zoekt? Stuur ons een open sollicitatie. Wij nemen dan contact met je op als er een geschikte vacature voor jou gevonden is.

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!