Bij veiligheid op de werkvloer denk je al snel aan veilige en goedgekeurde middelen. Hierbij kan je denken aan machines, gereedschappen, apparaten en installaties. Maar wist je dat veilig gedrag net zo belangrijk is? Als werknemer moet je een heldere voorlichting krijgen, de juiste werkinstructies en het juist gebruik van middelen. Daarnaast is het veilig voelen op je werk ook belangrijk. Wanneer je hoge werkdruk voelt, je gepest wordt of misschien wel intimidatie ervaart, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Wij geven je tips om je zo veilig mogelijk op de werkvloer te voelen.  

veiligheid op de werkvloer

Gezond en veiligheid op de werkvloer

Gezond en veiligheid op de werkvloer is belangrijk voor jezelf en voor je collega’s. Allereerst is het goed om je vragen over veiligheid op werk te noteren. Bespreek al je vragen met je werkgever zodat je alles helder op een rij hebt. Kom je er niet uit met je werkgever? Dan kan je contact opnemen met een arbodeskundige of arbodienst. Ben je werkgever? Ook dan is het mogelijk daar je vragen te stellen. Wist je dat een gezonde en veilige werkplek ook de motivatie en inzet van het personeel verhoogt? Hierbij moet zowel de werkgever als de werknemer zich inzetten voor een zo veilig mogelijke omgeving.

Pesten en intimidatie

Merk je dat je gepest wordt op het werk of zie je dat collega’s elkaar intimideren? Maak dit dan bespreekbaar. Of je nu vast in dienst bent of als zzp’er bij een bedrijf/opdrachtgever werkt, iedereen moet zich goed voelen op de werkvloer. Als zzp’er kan je het gevoel hebben dat je ‘alleen’ in een bedrijf terecht komt. Ook kunnen medewerkers die vast in dienst zijn zich bedreigd voelen door jouw komst. Wellicht omdat je bent aangenomen om iets te veranderen in de huidige werkomgeving. Merk je dit? Vat het dan allereerst niet persoonlijk op. Ga met je collega’s in gesprek en bouw een samen een band op. Dit maakt het voor beide partijen een stuk prettiger.

Signalen van stress

Een bepaald niveau van stress kan er voor zorgen dat je goed presteert. Maar wordt deze stress erger, dan kan het vervelend worden. Te veel stress kan uiteindelijk invloed hebben op je gezondheid. Als zzp’er sta je eigenlijk altijd aan, ofwel, tijd is geld. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je altijd opdrachten hebt. Op rustige momenten doe je vaak aan acquisitie of bezoek je netwerkbijeenkomsten. Het werk houdt dus eigenlijk nooit op. Merk je dat het je te veel wordt? Neem die signalen dan serieus en luister naar je lichaam. Belangrijk is dan dat je een goede planning maakt, prioriteiten stelt en natuurlijk ontspanning opzoekt. Je hoeft niet alles alleen te doen, een avondje onbereikbaar zijn kan al veel helpen. Merk je toch dat je het werk niet los kan laten? Praat er dan over, stress is namelijk niet iets waarvoor je je hoeft te schamen.

Zzp’er en arboregels

Als je als zzp’er te maken hebt met risicovol werk dan heb je te maken met de arboregelgeving voor zzp’ers. Maar wat houdt gevaarlijk werk nu precies in? Het houdt in dat de veiligheid of gezondheid van jezelf in gevaar kan zijn. Maar ook van andere zoals klanten of voorbijgangers. Hierbij kan je denken aan werken op daken of steigers. Voor werknemers in vaste dienst en zpp’ers die op dezelfde plek werken gelden dezelfde (arbo) regels. Wel zijn er uitzonderingen op de regel. Zo hoef je als zzp’er geen risico-inventarisatie en evaluatie te maken.

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!