Thuiswerken: we ontkomen er bijna niet meer aan. Dat is soms zo makkelijk nog niet. Het vasthouden van een werkritme en je goed blijven concentreren zijn vooral grote uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat je vanuit huis alsnog productief aan de slag gaat? Wij helpen je graag met deze thuiswerk tips!

1. Een (mini) kantoor in huis

Als je verplicht thuis moet werken, is het belangrijk dat dit ook echt kan. Zzp’ers zullen dit waarschijnlijk al gewend zijn, maar veel mensen werken voornamelijk op kantoor of bij een opdrachtgever. Je hebt dan thuis misschien niet alles bij de hand. Documenten of bestanden zijn niet beschikbaar en bepaalde systemen werken alleen met de juiste inlogcodes. Zorg dus dat je toegang krijgt tot alle bestanden die je nodig hebt.

Net zo belangrijk is de inrichting van je werkplek. Kies een vaste plek, want dit werkt het beste voor je werkproductiviteit en concentratie. Denk daarnaast ook aan middelen om alles prettig en comfortabel te maken. Bijvoorbeeld een goede stoel, een extra monitor of een laptopstandaard voor een betere zithouding. Neem deze thuiswerk tips serieus, want je wilt natuurlijk zo confortabel mogelijk aan de slag.

Thuiswerken tips

2. Beschouw je werkdag ook echt als een werkdag

Een goede balans tussen werk en privé is nu juist nog meer van belang. Stem werktijden af met je werk, het gezin en natuurlijk jezelf. Start dagelijks op hetzelfde tijdstip (ook al is uitslapen nog zo verleidelijk), kleed je zoals op een normale werkdag (laat die badjas dus in de kast hangen) en klap je laptop dicht als de werkdag erop zit. Hierdoor voorkom je dat je ritme verstoord raakt. Een extra tip voor mensen met kinderen: sta een uur eerder op dan zij. Het huis is dan nog rustig en kun je mails wegwerken of zaken klaarzetten.

3. Een goede planning en to-do-lijstjes

Structuur zorgt voor een betere concentratie en een goed overzicht. Maak daarom per dag een goede planning en blijf daarmee realistisch. Te veel inplannen en het daardoor niet afkrijgen van taken zorgt alleen maar voor frustratie. Maak bijvoorbeeld gebruik van to-do-lijstjes, een planner of organizer. Schrijf op wat er die dag gedaan móet worden en welke taken minder prioriteit hebben. Het afvinken van deze punten geeft letterlijk rust en ook een gevoel van voldoening. Je ziet je eigen productiviteit en daar mag je trots op zijn.

Maak ook een goede planning voor de rest van het gezin. Voor kinderen kan het net zo fijn zijn om te weten wat ze die dag moeten en mogen doen. Hierdoor voorkom je ook dat er telkens gevraagd moet worden hoe-of-wat. Geef hen opdrachten en vaste momenten voor bijvoorbeeld het buitenspelen en pauzes.

4. Hou bewust pauze

Vaste pauzemomenten zijn net zo belangrijk voor jezelf. Thuiswerken kan ervoor zorgen dat je ongemerkt uren achter je laptop zit te tikken. Er is immers niemand die je eraan herinnert om te eten, de benen te strekken of achter dat scherm vandaan te gaan. Dit juist erg belangrijk en geeft je een kans om op te laden. Las dus bewust pauzemomenten in en houd je hier ook aan. Zorg voldoende eten en drinken, maar ga ook vooral even naar buiten voor frisse lucht.

Als extra hulpmiddel zijn er apps en plugins beschikbaar die je kunnen helpen bij het inplannen van een pauze. Na de door jou ingestelde tijd krijg je een melding wanneer het tijd is voor koffie of een langere pauze.

5. Blijf persoonlijk contact houden

Zorg er voor dat je persoonlijk contact blijft houden met klanten, opdrachtgevers en collega’s. Gelukkig is dit dankzij alle moderne middelen goed te realiseren. Je kunt met elkaar de werkzaamheden bespreken en je blijven verdiepen in je klanten en relaties. Wat speelt er bij hen en kan je nog ergens helpen? Dit kan natuurlijk telefonisch of per e-mail, maar overweeg ook eens Skype of Webex Teams.

Heb je vragen over het thuiswerken of ontvang je graag nog meer thuiswerk tips? Neem dan contact met ons op!

Thuiswerken

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!