Han Candel is door Matchd ingezet als strategisch beleidsadviseur bij de gemeente Hengelo. Hij zou daar werken aan een innovatief traject voor de afdeling facilitair. Het doel was om de afdeling meer “in control” te krijgen op het gebied van aanbestedingen, contractmanagement en rapportages. Ook zou Han zich bezig houden met de organisatiestructuur.  Wij interviewden Han over zijn werkzaamheden als strategisch beleidsadviseur en hij vertelde hoe zijn werkzaamheden een andere wending kregen door de oorlog in Oekraïne.

De start van de Oorlog in Oekraïne

Eind februari staat bij vele van ons in het geheugen gegrift. Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. De weken die volgde waren gevuld met ongekende oorlogsdaden en geweld.

Miljoenen Oekraïense gezinnen sloegen op de vlucht en zochten een veilig onderkomen bij familie en vrienden in buurlanden. Nederland stelde zich open voor ruim 27.000 vluchtelingen. In korte tijd moesten daar woningen en verblijfplaatsen voor worden gerealiseerd.  Han verteld ons hoe hij zijn expertise heeft ingezet bij de gemeente Hengelo.

strategisch beleidsadviseur
Slaapplekken kantoorgebouw

Hoe heb je als strategisch beleidsadviseur het project aangepakt?

De eerste vraag was waar we honderden mensen een veilig thuis konden geven. Dit werden een leegstaand kantoorpand en 50 antikraak woningen. De antikraak woningen zouden eigenlijk gesloopt worden. Op 28 maart begon de inventarisatie: wat moet er gebeuren en wat wordt er per afdeling verwacht. Ons team bestond op dat moment uit 5 fte, waarvan het kernteam bestond uit 3 fte. 2 collega’s waren hierbij meer op de achtergrond. Ik behoor tot het kernteam. Samen met dit gemotiveerde team zijn wij het project gaan vormgeven.

Wat was de volgende stap?

De volgende stap was het verzamelen van spullen zoals; meubels, witgoed, servies, kinderbedjes en eigenlijk alles wat er nodig om een woning woonklaar te maken. Er waren, en zijn, ontzettend veel spullen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Kijk maar eens rond in je eigen woning.  Naast meubilair moest in veel woningen ook nog geschilderd worden en ontbrak het aan andere stoffering. In het kantoorpand moesten nog badkamers, wasmachines en catering worden gerealiseerd. Daarnaast zijn alle woningen voorzien van wifi.

Hoe lang heeft het traject geduurd?

In totaal hebben wij in 5 weken tijd het kantoorpand bewoonbaar kunnen maken. Wij hebben 350 mensen een veilig thuis kunnen bieden op deze locatie. Daar ben ik trots en vooral dankbaar voor. Daarnaast hebben wij op dit moment nog eens 23 woningen gereed. In 1 woning kunnen 4 mensen wonen.

Naast woningen hebben wij ook gedacht aan scholing. De kinderen zijn uit hun vertrouwde omgeving getrokken en hebben al weken geen school gehad. Scholing is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar ook voor het verwerkingsproces. Wij vinden het belangrijk dat ze hier snel, samen met leeftijdsgenoten, kunnen wennen. In het kantoorpand hebben wij een school kunnen realiseren.

Belangrijk was dat alle woningen en de school aan de veiligheidseisen zouden voldoen. Door de inspanningen van het team voldoet alles aan de brandveiligheidseisen, BVO en overige veiligheidseisen.

strategisch beleidsadviseur
Eetruimte kantoor

Wat heeft dit project met jou gedaan?

Ik ben trots, trots op het team. Het is fantastisch om te zien dat iedereen zich inzet, naast al hun gewone werkzaamheden. Mijn kennis en ervaring heb ik kunnen inzetten om samen met een gemotiveerd team anderen te helpen. Ik heb gezien hoe dankbaar de Oekraïense vluchtelingen zijn. Zij hebben weer enige uitzicht op een veilige toekomst. Daar doen we het natuurlijk voor.

En nu?

Op dit moment zijn wij bezig met nóg 27 woningen. Het vooruitzicht is dat deze in half juni gereed zijn. In totaal zorgen wij voor een totale opvang van 600 vluchtelingen in Hengelo. Zodra dit is afgerond komen we terecht in de beheerfase van de opvang en de afbouw van het project. Ik ga dan weer terug naar innovatie project.  Ik wil nogmaals benadrukken hoe belangrijk dit soort projecten zijn. Samen kunnen we ervoor zorgen dat honderden mensen een veilig onderkomen hebben. Ik ben ontzettend trots op het team!

In dit artikel besteden wij aandacht aan de oorlog in Oekraïne. Matchd is zich bewust van al het oorlogsgeweld in de wereld en keurt elke vorm van geweld, discriminatie of haat af.  

Ben je benieuwd of jij wat kan betekenen voor de maatschappij? Bekijk dan al onze vacatures op het gebied van Sociale zaken & Beleid. Of neem contact op met recruiter Ronald, Lisa of Mathanya.

Strategisch beleidsadviseur
Eetruimte kantoor

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!