De overheid heeft als doel gesteld om in 2050 volledig van het gas af te zijn. Om dit te kunnen realiseren moeten gemeenten nu al aan de slag. De gemeente Capelle aan de IJssel is bezig met een pilot Aardgasvrij.  Marinus Jan is daar voor Matchd aan de slag als projectleider en vertelt over zijn ervaring.

projectleider

Wat zijn jouw werkzaamheden en wat is het doel van de pilot?

Ik ben werkzaam als projectleider op de pilot Aardgasvrij. Het doel van de pilot is om bewoners van particuliere appartementen die te maken hebben met centrale blokverwarming mee te krijgen in de energietransitie. We willen ze meenemen in een traject waarbij ten minste 50 appartementen overgaan op inductie koken. Dit betekent dat zij dan geen particuliere aardgasaansluiting meer hebben. Dit zorgt ervoor dat de vervolgstap naar aardgasvrij een stuk eenvoudiger wordt.

De pilot heeft ook als doel een leertraject op te stellen waardoor de gemeente een vervolgaanpak kan ontwikkelen. Zo kunnen ze in de toekomst opschalen om honderden appartementen binnen de gemeente aardgasvrij te maken.

Wat maakt jouw rol als projectleider zo belangrijk?

Vanuit mijn kennis en ervaring binnen het werkveld van de energietransitie functioneer ik als een schakel tussen de gemeente, de bewoners en de diverse stakeholders zoals bijvoorbeeld advies- en ingenieursbureaus, bouwbedrijven, provincies, woningbouwcorporaties en netwerkbeheerders. Daardoor ben ik in staat beweging te krijgen in processen die anders traag, moeizaam en bureaucratisch zouden verlopen.  Ook mijn kennis, netwerk en ervaring binnen bestaande subsidiekanalen dragen hun steentje bij in deze pilot.

Welke trend zie jij op dit moment binnen de energietransitie?

Gemeenten zijn steeds meer bezig met het uitwerken van concrete plannen van het al geformuleerde beleid en zijn op zoek naar betrokkenheid en uitvoeringsgerichtheid. De snel stijgende energiekosten creëren een “sense of urgency” bij gemeenten en particulieren.  Gemeenten willen op een concrete en passende manier invulling geven aan het energiearmoedebeleid.

Hoe ervaar jij de samenwerking met Matchd?

De samenwerking met Matchd is uitermate prettig en efficiënt. We vinden elkaar snel ten aanzien van welke aanbiedingen aansluiten bij mijn capaciteiten en wensen. Door snel en op voldoende niveau op elkaars berichten te reageren is er een aangename, begripvolle en ontspannen samenwerking ontstaan. We kunnen te allen tijde in alle openheid de werkzaamheden, tarieven en marges met elkaar bespreken. Door corona lopen we de deur niet bij elkaar plat maar ik heb begrepen dat er voor de zomer een natuurlijk moment gaat ontstaan om elkaar weer eens fysiek te ontmoeten.

Wil jij meer weten over de opdrachten in deze sector? Neem dan contact op met recruiter Sara, Steffi en Judith of bekijk alle Techniek en Bouw vacatures.

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!