Waarom iemand werkt, verschilt per persoon. Geld is waarschijnlijk de reden die mensen als eerste zullen noemen. Maar werk is ook een manier om tijd door te brengen met andere mensen en jezelf te ontplooien. Als je werk wegvalt, verlies je niet alleen een bron van inkomsten, maar kan er ook een gat vallen in je sociale leven. Des te belangrijker is het om plezier in je werk te hebben en houden. Vraag jezelf daarom regelmatig af met hoeveel zin en plezier je naar je werk toe gaat. En hoe je in je vel zit. Als jij lekker in je vel zit, dan heb je meer energie, zowel zakelijk als privé. Maar hoe blijf je vitaal op je werk? Er zijn vier factoren die daar in mee spelen.

plezier naar werk

Een goede werksfeer: Maak je wel eens een praatje of mijd je de koetjes en kalfjes bij de koffieautomaat?

Sociaal contact is erg belangrijk voor je vitaliteit. Je voelt je meer betrokken en kunt je verhaal kwijt aan collega’s. Als de werksfeer slecht is, vraag je minder snel om hulp. Daarom is een sterk team belangrijk. Dit bereik je door samen leuke dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan een BBQ of een gezamenlijk koffie of lunchmoment.

Betrokkenheid bij het bedrijf: Hoe betrokken voel jij je bij jouw werk, de afdeling en het bedrijf?

Als je geen idee hebt wat er in het bedrijf speelt en je er ook niet bij betrokken wordt, is de kans aanwezig dat je je buitengesloten gaat voelen. Hoe meer je betrokken wordt in een situatie hoe beter en sneller jij op een situatie kan reageren. Hierdoor voel je je zelfverzekerder en meer op je plek. Neem collega’s mee in jouw werk maar vraag ook hetzelfde van hen. Zo weet je wat er speelt en hou je elkaar op de hoogte.

Een stabiele thuissituatie: Zijn er thuis spanningen die je tijdens het werk niet los kan laten?

Jouw thuissituatie speelt een grote rol over hoe jij je op je werk voelt. Zijn er thuis problemen of loopt het allemaal niet helemaal zoals jij wilt? Deze problemen neem je mee naar je werk. Dit zorgt er voor dat je werktempo lager ligt en dat je niet lekker in je vel gaat zitten. Daarom is het belangrijk dat je een balans vindt tussen werk en privé en je problemen snel erkent en aanpakt.

Stress voorkomen: Ervaar je een hoge werkdruk of heb je te maken met een onrealistische planning?

Stress is één van de meest voorkomende redenen voor een lage vitaliteit. Het is belangrijk om stress te vermijden. Plan vooruit en wees eerlijk als er te veel werk of verantwoordelijkheid op je bordje terecht komt. Ga het gesprek aan met collega’s en de leidinggevende. Uiteindelijk heeft iedereen hier het meeste aan, want met een burn-out thuis komen zitten is voor niemand leuk.

Op zoek naar (nog) meer werkplezier? Matchd is het werving- en selectiebureau voor HBO+ vacatures bij de overheid. We staan voor kwaliteit en een persoonlijke aanpak. Ben je zzper, freelancer of sta je open voor tijdelijk werk en ben je op zoek naar een nieuwe opdracht? Bekijk alle vacatures of neem contact met ons op.

zin naar werk

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!