Droom je ervan om zzp’er te worden? Verlang je naar vrijheid en een hoger uurtarief? Het goede nieuws is dat zzp’er worden niet lastig hoeft te zijn. Wel zitten er een aantal voor- en nadelen aan vast. Zo heb je als zzp’er vaak meer onzekerheid dan wanneer je werkt in loondienst. Wil je de overstap maken van in loondienst naar zzp’er? Bereid je dan goed voor. We geven je een aantal tips en de voor- en nadelen.
Wat is een zzp’er
Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel. We noemen een zzp’er ook wel een zelfstandig ondernemer of freelancer. Welke naam je het ook geeft, in alle gevallen ben je je eigen baas. Je financiën, administratie en het regelen van je klanten doe je allemaal zelf. Vaak wordt er gedacht dat je alleen zzp’er kunt worden in creatieve beroepen, zoals een fotograaf of ontwerper. Dit is echter niet zo. Ook in andere sectoren als de zorg, overheid, bouw of het onderwijs kun je zzp’er worden.
Voordelen
Als zzp’er heb je zeker voordelen. We zetten ze graag voor je op een rijtje.
Hoger uurtarief
Als zzp’er bepaal je zelf de hoogte van je uurtarief. Daardoor verdien je vaak meer dan iemand in loondienst. Houd er wel rekening mee dat je uurtarief deels afhangt van het soort werk dat je doet.
Geen vaste werktijden
Iedere dag is anders. Je hoeft niet te werken van negen tot vijf. Je bepaalt je eigen werktijden. Ook heb je vaak de mogelijkheid om thuis te werken.
Persoonlijke groei
Je kiest zelf wie je opdrachtgevers worden. Zo kun je verschillende kennis en ervaring op doen. Je ontwikkelt je precies zoals je dat wil. Ook moet je durven om voor jezelf op te komen. Hierdoor leer je sterk in je schoenen te staan.
Vrijheid
Vrijheid is toch wel een van het grootste voordeel. Je plant je uren in wanneer je dat wil. Wil je een dagje vrij? Dan kun je dit makkelijk voor jezelf inplannen. Je moet ervoor zorgen dat je werk afkomt, wanneer je dit doet, is aan jezelf.
Doen waar je blij van wordt
Als zzp’er heb je vaak een keuze. Wie wordt je opdrachtgever, welke opdracht je aanneemt en welke werkzaamheden je het leukst vindt. Je doet waar je blij van wordt, dat wilt toch iedereen?
Nadelen
Naast voordelen heeft het zijn van zzp’er ook nadelen. Hoewel de voordelen erg aantrekkelijk zijn is het goed om je ook hierin te verdiepen. Geef dus niet te snel je vaste baan op, maar ga voorbereidt aan de slag.
Onzekerheid
Als zzp’er heb je te maken met onzekerheid. Je hebt namelijk een onregelmatig inkomen. Ook heb je het risico dat je klant wegvalt of dat je te weinig werk hebt. Bouw daarom altijd een financiële buffer op.
Zelf pensioen opbouwen
Bij een vaste baan bouw je vaak automatisch pensioen op. Als zzp’er is dit niet het geval en moet je zelf je pensioen opbouwen. Dit kun je doen via een fonds of met een eigen spaarpot.
Geen collega’s
Je werkt vaak alleen. Dit moet je wel kunnen. Als je erg bent gehecht aan teamspirit en een vast team om je heen, past zzp’er wellicht niet bij jou.
Niet doorbetaald tijdens vakantie of ziekte
Ben je ziek of zijn er andere omstandigheden waardoor je niet kunt werken? Dan krijg je niet doorbetaald. Als zzp’er geldt: niet werken = geen geld.
Administratie
Alle administratie moet je zelf doen, hierbij kun je denken aan facturen, inkomstenbelasting, bonnetjes, offertes enzovoort.
Veel zelf regelen
Het komt het je niet allemaal aanwaaien. Je zult zelf een netwerk moeten opbouwen, reclame maken voor jezelf en zorgen dat je altijd genoeg klanten hebt.
Verzekeringen
Bij een baan in loondienst wordt je arbeidsongeschiktheidsverzekering door je werkgever geregeld. Als zzp’er is zo een verzekering nu nog niet verplicht. Dit zijn andere opties voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?
Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!