Met de stijgende prijzen kan het lastig zijn om geld te sparen voor een buffer of ander spaardoel. Toch is het altijd belangrijk om een zakcentje achter de hand te hebben. Hoe kan je het best geld besparen? Wij geven je een aantal waardevolle tips waarmee jij aan de slag kan.
Inzicht in je geldzaken
Geld overhouden begint met inzicht hebben in je geldzaken. Je wil natuurlijk precies iedere maand weten waar je geld aan op gaat. Dit inzicht geeft je ook handvaten om te zien waar jij geld kan besparen. Het zijn vaak kleine veranderingen die het verschil kunnen maken. Denk er bijvoorbeeld eens aan om de verwarming lager te zetten, je was te drogen op een droogrek in plaats van in de droger en wat korter onder de douche staan. Dit klinkt logisch, maar toch schieten deze handelingen er vaak bij in. Houd bij hoeveel je per maand kwijt bent aan bijvoorbeeld energie en kijk eens wat het doet als je een maand je verwarming omlaag zet.
Televisie, internet en telefoon
Wil je een nieuw abonnement afsluiten? Doe dan eerst research naar de beste deal. Zo kun je geld besparen. Kies niet de eerste provider die je tegenkomt. Dit geldt ook wanneer je al langer klant bent. Zo kan je al enkele euro’s per maand besparen. De vraag is, hoe pak je dit aan? Stap een is jezelf voor bereiden. Zoek uit wat je nu betaalt, zijn er momenteel acties waar je gebruik van wil maken of is er een pakket dat beter bij je past. Check ook wat de concurrenten doen, wellicht bieden zij een betere actie aan. Stap twee is het voor jezelf een doel bepalen en wijk daar tijdens het gesprek of zoektocht niet van af. Stap drie is jezelf duidelijk verwoorden. Bel je naar een provider, benoem dan van welke actie je gebruik wil maken of geef duidelijk aan dat je een betere prijs wil voor je huidige pakket. Stap vier is het starten van de onderhandeling. Blijf altijd vriendelijk en positief, maar wijk niet af van je standpunt. Ben je het ergens niet mee eens? Verwoord het dan als “Dat klinkt prima, maar…”. Vaak werkt het ook om even een stilte te laten vallen. Laat vooral de ander zijn of haar best doen om jou als klant te behouden. De laatste stap is het aanbod. Hopelijk heb je een goed aanbod gekregen. Twijfel je nog? Geef dan aan dat je erover na wil denken. Zie je bij de concurrent een beter aanbod, vermeld dit dan ook.
Energie
Je kan op meerdere manieren besparen op je energierekening. Krijg ten eerste inzicht in je energieverbruik. Je kunt dit vaak bijhouden door middel van een app van je energieleverancier. Probeer zuiniger te leven en ga bewuster om met je energieverbruik. Laat lampen niet onnodig aan en vermijd de stand-by stand. Koop je nieuwe apparatuur? Let er dan op of deze energiezuinig zijn. Vooral wasmachines en drogers zijn energievreters. Loopt je energiecontract binnenkort af? Neem dan de moeite om jouw energieprijzen te vergelijken. Je kan ook contact opnemen met je huidige energieleverancier. Mogelijk kunnen zij iets voor jou betekenen en kan je onderhandelen voor een gunstiger energieaanbod. Mocht je de financiële middelen hebben zou je kunnen investeren in duurzame oplossingen voor je huis, zoals zonnepanelen.
Boodschappen
Het klinkt nogal logisch, maar op boodschappen kan je ook goed besparen. Maak thuis een boodschappenlijstje zodat je niet thuiskomt met meer producten dan de bedoeling was. Kijk ook eens goed onder in het schap, vaak liggen daar goedkopere merken. Kies niet voor kant-en-klaar, naast dat het vaak minder gezond is, is het ook nog eens duurder. Het is goedkoper om voor jezelf te koken. Let eens op acties, bekijk online folders van de supermarkt en koop hier je producten op. Koop ook niet te veel, dan is het risico namelijk groter dat je het uiteindelijk weggooit omdat het bedorven is. Nog een hele belangrijke tip is, ga geen boodschappen doen als je honger hebt. Dan kom je altijd met meer thuis dan de bedoeling. Als laatste, vries het eten in. Heb je voor jezelf gekookt, maar houd je nog een portie over? Gooi het dan niet weg, in de vriezer kan je het vaak nog een tijd bewaren.
Abonnementen en loterijen
Heb jij een idee hoeveel abonnementen je hebt of doe je mee met loterijen? Tegenwoordig heeft iedereen wel de welbekende streamingdiensten. Zet deze uitgaven eens op een rijtje. Ga voor jezelf na of je alles wel gebruikt. Wellicht kan je dit al 15 euro per maand schelen, wat op jaarbasis 180 euro is. Voor loterijen geldt hetzelfde. Kan je het per maand prima missen, dan is er geen probleem. Wil je graag geld besparen? Probeer de deelname dan in ieder geval te beperken tot een. Laat je daarnaast ook niet verleiden bij een mogelijk aanbod. Wist je namelijk dat de kans om de hoofdprijs te winnen 1 op de 7 miljoen is?
Kleine verleidingen
Je kent ze wel, impulsaankopen. En dan bedoelen we niet alleen kleding of gadgets. We hebben het dan ook over snacks of luxe koffie to go. Wees altijd kritisch. Denk na of je het wel echt nodig hebt. Loop eens door je huis en kijk wat je allemaal al hebt. Dat kan de drang om iets nieuws te kopen verminderen. Bij twijfel niet doen. Slaap er nog een nachtje over en misschien ben je het de volgende dag weer vergeten. Ben je gevoelig voor reclame? Plak dan een nee-nee sticker op je brievenbus. Zo kom je minder snel in aanraking met verleidende folders. Dit geldt ook voor nieuwsbrieven die je ontvangt in je mail. Schrijf je voor zo veel mogelijk onbelangrijke nieuwsbrieven uit. Natuurlijk mag je jezelf ook wel eens belonen. Ga dan shoppen met een budget en ga daar niet overheen. Ga je een dagje weg? Neem dan je eigen snacks en broodjes mee. Want voor je het weet ben je veel geld kwijt aan kleine versnaperingen.
Benieuwd naar nog meer tips op het gebied van geldzaken? Zo heb je jouw geldzaken als zzp’er goed op orde.
Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?
Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!