Het aantal zelfstandige professionals (zzp‘ers) dat door hun opdrachtgevers verplicht wordt om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, groeit. Maar hoe bepaal je welke verzekering het beste bij jouw situatie past? In deze blog delen we enkele essentiële tips en bespreken we de voor- en nadelen van verschillende verzekeraars om je te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Controleer je werkervaring en opleiding
Veel verzekeraars hanteren strikte acceptatierichtlijnen waarbij ze kijken naar je werkervaring en opleidingsachtergrond. Niet iedereen wordt meteen geaccepteerd. Verzekeraar Hiscox vormt hierop een uitzondering met hun pre-priced proposals, waarvoor geen specifieke opleiding of ervaring vereist is. Dit maakt hun polissen wel iets duurder dan die van verzekeraars die deze eisen wel stellen. Het is dus belangrijk om te bepalen of je bereid bent iets meer te betalen voor deze flexibiliteit. 

Zorg voor een volledige beroepsomschrijving van je werkzaamheden
Voor veel voorkomende beroepen bieden verzekeraars standaard premies aan voor een zzp beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Hoewel dit proces het aanvragen van een offerte vaak eenvoudiger en sneller maakt, is het belangrijk te beseffen dat niet al je activiteiten hiermee gedekt zijn. Er wordt vaak gedacht dat maatwerkoffertes duurder zijn; dit is vaak niet het geval. Het proces duurt alleen iets langer, gemiddeld 1 tot 3 werkdagen. Dit omdat een exacte beschrijving van je werkzaamheden vereist is. Het is de moeite waard om deze tijd te nemen, zodat je zeker weet dat al je beroepsmatige activiteiten gedekt zijn. 

Overweeg inloopdekking voor eerder uitgevoerde werkzaamheden
Inloopdekking is een belangrijke overweging bij het kiezen van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Verzekeraars zoals HDI en Markel bieden standaard en kosteloos volledige inloopdekking aan zzp’ers, zelfs als er geen voorliggende polis is. Dit betekent dat je ook gedekt bent voor werkzaamheden die je in het verleden hebt uitgevoerd. Andere verzekeraars, zoals Hiscox en Allianz, bieden alleen inloopdekking als er een voorliggende polis is of tegen een eenmalige betaling van 35% van de premie voor één jaar inloopdekking. Dit kan een aanzienlijke meerwaarde bieden, vooral als je al langere tijd actief bent in je vakgebied. 

Zoek professioneel advies en vermijd execution-only dienstverlening
Er zijn beperkte mogelijkheden voor zzp’ers om direct online een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit wordt vaak aangeboden op basis van execution-only dienstverlening, waarbij je zelf als adviseur fungeert. Als er iets misgaat, ben je zelf verantwoordelijk. Het inschakelen van een professionele adviseur kan daarom zeer waardevol zijn. Een adviseur heeft een zorgplicht en helpt je bij het vinden van de best passende verzekering. Dit kost meestal niet meer dan een execution-only dienstverlening, maar je hebt wel de zekerheid dat je goed geadviseerd wordt. 

Profiteer van kortingen voor freelancers aangesloten bij Matchd
Zzp’ers die zijn aangesloten bij Matchd kunnen profiteren van een speciale kortingsregeling bij verzekeraars HDI en Markel, aangeboden door BAVspecialist.nl Henst & Lunsen. Wil je ook gebruik maken van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering met 10% Matchd-korting? Dien dan je offerteverzoek in via BAVspecialist.nl/offerte en vermeld bij de activiteiten je werkzaamheden voor Matchd. Heb je al een lopende polis? De adviseurs van Henst & Lunsen kunnen een gratis en vrijblijvende scan uitvoeren om te kijken of je huidige polis verbeterd kan worden. Maak hier gebruik van en zorg ervoor dat je optimaal verzekerd bent. 

Het kiezen van de juiste beroepsaansprakelijkheidsverzekering als zpp’er vereist een zorgvuldige afweging van diverse factoren. Je werkervaring en opleiding, de volledigheid van de beroepsomschrijving, de behoefte aan inloopdekking en de keuze voor professioneel advies zijn allemaal belangrijke elementen. Vergeet ook niet te kijken naar eventuele kortingsmogelijkheden die je als aangesloten zzp’er kunt benutten. Met deze uitgebreide tips ben je beter voorbereid om een weloverwogen keuze te maken die naadloos aansluit bij jouw specifieke behoeften en situatie!