Als zzp’er ben je niet standaard verzekerd. Daarom is het goed om je hier als zzp’er in te verdiepen. Wie geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, kan daardoor voor hoge kosten komen te staan bij een schadeclaim. Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom raden verzekeringsexperts aan om een zakelijke verzekering af te sluiten. Maar wat is een aansprakelijkheidsverzekering zzp nu precies, welke soorten zijn er en wat zijn de kosten? We vertellen het je.

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen financiële gevolgen van schadeclaims. Heb je per ongeluk schade aan iemands spullen aangebracht, letsel veroorzaakt of een andere vorm van bedrijfsschade? Ben je daarvoor aansprakelijk gesteld? Dan kun je beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt dan de kosten die er zijn gemaakt. Wanneer je als zzp’er geen aansprakelijkheidsverzekering hebt kan dit hoge kosten met zich meebrengen wanneer je schade maakt ij een ander.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor zzp’ers?

Nee, het is niet wettelijk verplicht voor zzp’ers. Maar de vraag is, wil je het risico lopen? Een schadeclaim kan namelijk al snel je bedrijfsbestaan en persoonlijke bezittingen bedreigen. Daarnaast verlangen opdrachtgevers en banken steeds vaker van zzp’ers een aansprakelijkheidsverzekering. Het is dus niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig.

Welke verzekering heb je nodig?

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers. Namelijk de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schades die zijn gemaakt aan personen of spullen. De verzekering dekt geen financiële schade door een beroepsfout. Bijvoorbeeld wanneer je een verkeerd advies hebt gegeven of een foute berekening hebt gemaakt. Voor zzp’ers heb je AVB. AVB staat voor aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Deze verzekering is niet verplicht, toch is het verstandig deze verzekering af te sluiten. Belangrijk om te weten is dat deze verzekering alleen voor schade van of aan anderen is. Het dekt dus geen schade die je zelf hebt gemaakt, zoals koffie morsen over je laptop. Wil je meer informatie over wat er wel en niet wordt gedekt? Bekijk dan het artikel van zzp-Nederland.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Om je te beschermen tegen schade door beroepsfouten heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Hierbij kan je denken aan het verkeerd advies geven of berekening met als gevolg financiële schade. Het is voor sommige beroepen wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp te hebben. Dit geldt voor bijvoorbeeld financieel adviseurs, accountants, notarissen, architecten en advocaten.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?

Je kunt rekenen op een premie van € 15,- tot € 50,- per maand. De premie is afhankelijk van de dekking. Het is goed om voor jezelf na te gaan welke risico’s je kunt lopen tijdens conflictsituaties en welke bedragen dit met zich meebrengt.

Zzp’ers maken gebruik van korting via Matchd collectief

Ben je als zelfstandige aangesloten bij Matchd en ben je geïnteresseerd in korting op jouw beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Zzp’ers kunnen via de website van Henst & Lunsen een offerteverzoek indienen. Geef in het offerteverzoek aan dat je samenwerkt met Matchd BV. Bellen met BAV specialist Henst & Lunsen is ook mogelijk, via telefoonnummer 0342-401945 .

Meer weten over verzekeringen voor zzp’ers? Lees meer over een schenkkring.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!