Werken als zzp’er binnen de overheid of publieke sector kan zowel lonend als uitdagend zijn. Eén van de grootste uitdagingen is het vinden van een goede werk-privé balans. Maar maak je geen zorgen, wij hebben 10 tips samengesteld die je kunnen helpen bij het vinden van die perfecte balans. 

Tips 

1. Plan je dag: Zorg ervoor dat je elke dag een duidelijk overzicht hebt van wat je moet doen. Gebruik bijvoorbeeld een planner of digitale tools zoals Google Agenda of Trello om je dag te organiseren. Dit helpt om te voorkomen dat werkuren in je privétijd terechtkomen. 

2. Creëer een werkplek of ruimte: Reserveer, als het mogelijk is, een specifieke plek of ruimte in je huis voor werk. Wanneer je op deze plek bent, weet je dat het tijd is om te werken. Als je klaar bent met werken, verlaat je deze plek om mentaal afstand te nemen van je werk. Dit helpt bij het scheiden van werk en vrije tijd 

3. Stel grenzen: Maak duidelijk wanneer je bereikbaar bent voor werk en houd je daaraan. Dit helpt om werk en privé gescheiden te houden. Stel buiten je werktijden een automatisch antwoord op je e-mail in om te laten weten dat je de volgende dag reageert. 

4. Neem pauzes: Het is belangrijk om gedurende de dag regelmatig pauzes in te lassen. Kijk regelmatig weg van je scherm of ga even staan. Dit helpt om stress te verminderen en de productiviteit te verhogen. 

5. Zorg voor beweging: Probeer elke dag tijd te maken voor lichaamsbeweging. Plan bijvoorbeeld een dagelijkse wandeling van een half uur of doe thuis een snelle work-out. Dit kan helpen om stress te verminderen en je energieniveau te verhogen.

6. Maak tijd voor ontspanning: Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspannende activiteiten zoals lezen, mediteren, wandelen of tijd doorbrengen met geliefden. 

7. Besteed uit waar nodig: Overweeg om bepaalde taken uit te besteden. Als je merkt dat je veel tijd kwijt bent aan bijvoorbeeld administratieve taken, besteed dit dan uit. Dit geeft je meer ruimte om je te concentreren op het werk waarvoor je passie hebt.  

8. Leer ‘nee’ zeggen: Het is oké om nee te zeggen tegen extra werk als je al te veel op je bord hebt liggen. Het beschermen van je tijd is essentieel voor een goede werk-privé balans. 

9. Houd werk en privé gescheiden: Probeer niet om werkgerelateerde e-mails te beantwoorden of telefoontjes te beantwoorden tijdens je vrije tijd. Plan specifieke ‘offline’ momenten waarop je volledig loskomt van je werk. 

10. Investeer in zelfzorg: Vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Besteed bijvoorbeeld elke avond tijd aan het bereiden van een gezonde maaltijd, zorg voor minstens 7-8 uur slaap per nacht en plan wekelijks tijd in voor activiteiten waar je energie van krijgt.  

Het nastreven van een gezonde werk-privé balans als zzp’er binnen de overheid of publieke sector kan een uitdaging zijn, maar met deze tips ben je op de goede weg. Onthoud, een goede balans draagt bij aan een gelukkiger, gezonder leven en kan zelfs je productiviteit verbeteren. 

Ben jij als zzp’er nog op zoek naar een uitdagende interim opdracht binnen de overheid of publieke sector?

Kijk dan op onze vacature pagina of meld je onderstaand aan voor onze vacature alert!