Ministeries

Werken bij het ministerie 

Bij Matchd kunt u regelmatig vacatures vinden voor openstaande functies binnen het ministerie. Dit betreft zowel vacatures voor vaste banen als interim vacatures en ZZP opdrachten. Heeft u interesse in werken bij het ministerie? Bekijk ons vacature aanbod hier en vindt de functie die bij u past!  

Ministeries in Nederland 

Een ministerie staat onder leiding van de minister. Het ministerie heeft een eigen verantwoordelijkheid maar heeft ook de zeggenschap over diverse organisatieonderdelen. Voorbeelden hiervan zijn de Nationale Politie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Belastingdienst en Inspectie SZW. Er wordt regelmatig geschoven met taakvelden en ministeries, ze worden soms samengevoegd, verschoven naar andere ministeries of zelfstandig gemaakt.  

Daarnaast zijn er vele tientallen Zelfstandig Bestuursorganen (ZBO) welke onder de verantwoordelijkheid van een ministerie vallen. Denk aan AFM, CAK, Zorginstituut Nederland, Huurcommissie, RDW en de Luchtverkeersleiding.  

Minister zonder portefeuille 

In Nederland is een minister zonder portefeuille verantwoordelijk voor een bepaald beleidsterrein, maar heeft niet de leiding over een departement of ministerie. Ministers zonder portefeuille hebben, anders dan staatssecretarissen, zitting in de ministerraad en kunnen dus ook meestemmen over alle beslissingen. De benoeming van een minister speciaal voor een bepaald beleidsterrein is een teken dat men dit onderwerp belangrijk vindt. In het huidige kabinet Rutte III zijn er 4 ministers zonder portefeuille:  

  • Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media  
  • Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking  
  • Minister voor Medische Zorg  
  • Minister voor Rechtsbescherming  
Vacatures bij de ministeries  

De vacatures voor vaste banen die de verschillende ministeries open hebben staan vindt u op deze pagina. Voor interim vacatures en ZZP opdrachten heeft elke ministerie zijn eigen manier van inkopen. Vaak gaat dat via grote Europese aanbestedingen maar ook via detacheringsbureaus zoals Matchd. Houdt daarom onze website goed in de gaten om op de hoogte te blijven van alle actuele vacatures bij de ministeries.