Projectmanagement vacatures

Vacatures projectmanagement 

IPMA, Prince2, P3O, MSP, Agile en Scrum zijn termen die je regelmatig tegenkomt in projectmanagement vacatures bij Matchd. Iedere klant hanteert een eigen projectmanagementmethode die tevens afhankelijk zijn van het type project. Werkervaring met projectmanagement is erg belangrijk maar naast dat je ervaring kan hebben met een bepaalde projectmanagementmethode kan je je ook certificeren in de diverse projectmanagementmethodieken en daar vertellen we je graag wat meer over. 

IPMA projectmanagementmethode 

IPMA is een vooral competentiegerichte projectmanagementmethode en omvat de volgende drie competentiegebieden: 

 1. Gedragsbeginselen (15 gedragscapaciteiten): Openheid, efficiëntie, leiderschap, resultaatgerichtheid, onderhandeling, conflicten, crises, etc. 
 2. Contextuele competenties (11 contextuele competenties): projectoriëntatie, programma-oriëntatie, portfolio-oriëntatie, personeelsbeheer, financiering, juridische aspecten, etc. 3.
 3. Technische competenties (20 technische competenties): projectbeheer, projectstructuren, risico's en kansen, middelen, kosten en financiën, tijd- en projectfasen, doelen en resultaten, communicatie, projectbegin, projectaanvulling, etc. 

Alle 46 competenties worden in verschillende mate getest, afhankelijk van het niveau van certificering. Er zijn 4 certificeringen mogelijk: 

 • IPMA-D certified projectmanagement ondersteuner 
 • IPMA-C certified projectmanager 
 • IPMA-B certified Senior projectmanager 
 • IPMA-A certified projects director 

Prince2 projectmanagementmethode 

Prince2  is gericht op het management, de besturing en de organisatie van een project. De projectmanagementmethode bestaat uit 7 principes, 7 thema's en 7 processen 

De 7 principes zijn: 

 1. Zorg constant voor zakelijke rechtvaardiging. 
 2. Leer van ervaringen. 
 3. Definieer vooraf de rollen en verantwoordelijkheden. 
 4. Deel het project op in beheersbare stadia. 
 5. Escaleer alleen bij uitzonderingen. 
 6. Plan en stuur op producten. 
 7. Schaal de methode waar nodig. 

 De 7 thema's zijn: 

 1. Houd de business case geldig; 
 2. Definieer vooraf de vereiste kwaliteit van de producten. 
 3. Leg de organisatie vast in termen van rollen en verantwoordelijkheden. 
 4. Maak plannen. 
 5. Onderken de risico's. 
 6. Overeenstemming van veranderingen. 
 7. Bewaak de voortgang. 

De 7 processen zijn: 

 1. Starting up a project. 
 2. Initiating a project. 
 3. Directing a project.  
 4. Controlling a stage. 
 5. Managing a stage boundary. 
 6. Managing product delivery. 
 7. Closing a project. 

PRINCE2 kent een officiële certificering op drie niveaus:  

 1. Foundation. 
 2. Practitioner. 
 3. Professional. 
P3O 

P3O biedt een richtlijn voor het inrichten van portfolio-, programma- en projectbureaus binnen een organisatie. P3O beschrijft de factoren die van invloed zijn op het ontwerpen en bouwen van de juiste structuren om te optimaliseren: 

 1. Beslissingen van senior management: P3O informeert het senior management over beslissingen die strategische afstemming, prioritering, risicobeheer en gebruik van middelen omvatten. 
 2. Bedrijfsresultaten en voordelen: P3O zorgt voor de identificatie en realisatie van bedrijfsresultaten en -voordelen via programma's en projecten. 
 3. Levering van projectoutput: P3O speelt een integraal onderdeel bij het leveren van projecten binnen tijds-, kosten- en kwaliteitsbeperkingen. 

P30 kent 2 certificeringsniveaus: Foundation en Practitioner.  

MSP 

MSP staat voor Managing Successful Programmes en is een programmamanagementmethodiek. De methode MSP geeft een ‘best practice’ voor het managen van programma’s en helpt organisaties bedrijfsstrategieën en bedrijfsdoelstellingen in hun organisatie te verwezenlijken, innovaties te realiseren, nieuwe bedrijfsvoeringen door te voeren en de geplande toegevoegde waarden zeker te stellen. 

Ook MSP kent 2 certificeringsniveaus: Foundation en Practitioner. 

Agile en Scrum projectmanagementmethode 

Agile en Scrum zijn termen die een filosofie omvatten binnen projecten. Scrum en Agile wordt gekenmerkt door korte sprints en cycli met ingebouwde feedback. Hierdoor is het project erg wendbaar en kan er snel bijgestuurd worden bij veranderingen en tegenslagen.  

Scrum werkt altijd op basis van volledige en zelfstandige teams. Ieder heeft zijn eigen rol én verantwoordelijkheid binnen het team. Er zijn diverse methoden binnen Scrum en Agile werken: 

 1. Kanban: De Kanban-methode is een agile werkwijze die zich goed leent voor (productie)werk, werk met een redelijke mate van voorspelbaarheid, of zeer korte deadlines. 
 2. Scrum: De aanpak maakt gebruik van vier rollen, vier lijsten en vier bijeenkomsten. Planning, Stand-ups, Review & Evaluatie. 
 3. Agile Portfolio Management: Agile Portfolio Management stelt teams in staat om inzicht te krijgen en de verbinding te leggen tussen mensen, ambities en activiteiten, en samen te sturen op wat belangrijk is. 
 4. SAFe: SAFe staat voor Scaled Agile Framework. Het framework gaat uit van drie organisatieniveaus: portfolio, program en team. Het beschrijft voor ieder niveau rollen en processen. 
 5. SNAP: SNAP staat voor Scaled Network Agile Portfolio. Het is een scaling-model dat specifiek is ontwikkeld voor gebruik buiten de IT-sector. Het model gaat uit van een gezamenlijke purpose, maar laat maximaal ruimte voor teams om zelf invulling te geven aan hun werkzaamheden. 
 6. Spotify model: Grote organisaties als ING hebben deze manier van werken omarmd waarbij multidisciplinaire teams, squads genaamd, veel vrijheid hebben om binnen de kaders zelf te bepalen hoe zij de werkzaamheden uitvoeren. 

Er zijn vele Agile- en Scrum-trainingen, workshops en opleidingen. Kies degene die het beste past bij jouw rol in het scrum team.  

Op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen projectmanagement? 

Ben je op zoek naar een nieuwe baan binnen projectmanagement of naar de nieuwste vacatures op dit gebied? Bekijk dan al onze openstaande vacatures en solliciteer direct! Heb je niet gevonden wat je zoekt, stuur dan een open sollicitatie of neem contact met ons op voor een vrijblijvend en oriënterend kennismakingsgesprek.