De toekomst van de ZZP’er

Al jarenlang horen we vanuit de politiek dat er zaken gaan veranderen voor de ZZP’er. Er is te veel uitbuiting, de regels zijn onduidelijk, er zijn te grote risico’s voor de ZZP’er en het sociale stelsel is niet houdbaar. Recent zijn ons wederom wat ontwikkelingen ter ore gekomen die veel impact hebben op de ZZP’er die voor de overheid opdrachten uitvoert.

De G4 gemeenten

De gemeente Rotterdam meldt al geruime tijd in haar interim vacatures dat het inhuren van een ZZP’er niet mogelijk is omdat er onder leiding en toezicht gewerkt gaat worden. Resultaat hiervan is dat ZZP’ers geen kans maken op deze opdrachten, tenzij ze ergens (tijdelijk) in loondienst gaan. Na Rotterdam gaat nu ook de gemeente Amsterdam overstag en meldt men dat voor alle nieuwe opdrachten geldt dat er geen ZZP’ers kunnen inschrijven omdat er onder leiding en toezicht gewerkt gaat worden. Ook bij de gemeente Den Haag zien wij al dit soort berichten. De vraag is nu: gaan andere gemeenten volgen?

Oplossing vanuit de politiek?

Het ZZP dossier ligt erg gevoelig. In Nederland zijn meer dan 1 miljoen ZZP’ers. Maar deze ZZP’ers zijn allemaal erg verschillend. De één is parttime pizzabezorger á €15,- per uur en de ander een consultant of adviseur met een tarief van €150,- per uur of hoger. Eén soort wetgeving die al deze groepen recht aan doet is zeer complex. Na jaren van uitstel en onduidelijkheid heeft de belastingdienst aangegeven vanaf 1 oktober 2021 in ieder geval actief te gaan handhaven.  Of zal men, onder druk van de politiek en de markt, dit wederom uitstellen?

Afwachten of acteren?

Al met al blijft het koffiedik kijken. De politiek is aan zet, maar durf je er op te gokken dat alles wederom wordt uitgesteld of dat er een oplossing komt die positief uitpakt voor jouw persoonlijke situatie? Matchd denkt in ieder geval vooruit en is bezig met het uitwerken van diverse scenario’s. Hier hebben wij ook de input van de ZZP’er voor nodig. Wil je meer informatie of wil je jouw situatie bespreken neem dan contact op met onze accountmanager Eric! Wij denken graag met je mee om je goed voor te bereiden op de toekomst!

Neem contact met ons op

Benieuwd wat Matchd voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op of bekijk onze vacatures.
Neem contact op Maak vacaturealert aan Naar alle vacatures Open solliciteren

Interessant voor een bekende? Deel dit bericht!