50 Dagen

Vandaag, 1 mei 2020, is het 50 dagen gelden dat Matchd in vrijwillige quarantaine ging. Van een lock-down of een 1,5 meter-economie was nog geen sprake op dat moment, maar voor ons was de beslissing duidelijk: wij gaan allemaal thuiswerken en doen vanaf vrijdag de 13e, hoe symbolisch, alles alleen nog maar digitaal.

Eén collega was in contact geweest met een Corona patiënt en vertoonde de eerste symptomen, een andere collega komt uit Brabant en kent veel mensen die in die ene kroeg waren op het moment dat ook Corona-besmetting-1 daar was. Ook was er een collega wiens inwonende familieleden recent in het risico gebied waren geweest. Tot slot zijn er collega’s, of familieleden daarvan, die tot de risicogroep behoren. Ruim voldoende signalen om actie te ondernemen als werkgever.

Onze verzuimmedewerker Ronald, voor de verandering omgedoopt tot CoRonald, had de draaiboeken al klaarliggen. En zo gingen we naar huis op donderdag 12 maart met de laptop onder de arm, de monitor op de achterbank en het toetsenbord en de muis in de tas. Een enkeling nam zelfs zijn bureaustoel mee naar huis. 

Thuiswerken tijdens Corona
De eerste dag was wat onwennig. Ineens allemaal werken vanuit het thuiskantoor. Sommigen werkten aan de keukentafel, anderen op de bank met de poes. Ook de partner werkte in sommige gevallen al thuis, maar er is maar één bureau en één bureaustoel in huis. Dat werd dus improviseren.

Vanaf maandag 16 maart kregen een aantal collega’s er nog een uitdaging bij: de kinderopvang en scholen gingen dicht. Kinderen moesten ook thuisblijven, les krijgen én vermaakt worden. Dit terwijl je ook nog eens een volledige werkdag moest draaien die al extra energie kost omdat alles ineens toch iets anders of lastiger bleek zo zonder collega’s om je heen om dingen aan te vragen.

Maar uiteindelijk vond iedereen een manier om, naast de zorg voor thuis, toch zo veel mogelijk bij te dragen aan het dagelijkse werk bij Matchd. Elke ochtend starten we bijvoorbeeld met een digitale Daily-StandUp via Webex, welke door Mark Veenendaal, Territory Account Manager bij Cisco, in deze crisistijd pijlsnel en gratis ter beschikking is gesteld. Ook zijn er team-appgroepen, een digitaal sales overleg kanaal en een aparte whatsapp-fun-groep om zaken een beetje gescheiden en overzichtelijk te houden.

Digitale Vrijdagmiddagborrel tijdens Corona
Zelfs de Vrijdag Middag Borrel werd digitaal gehouden via ZOOM. (Daar moeten we voorzichtiger mee zijn kwamen we later achter!)
Ieder thuis achter zijn eigen computer met zijn eigen drankje, maar wel samen een moment om de week af te kunnen sluiten. De borrel duurde zelfs langer dan normaal op vrijdagmiddag! 

Digitale Vrijdagmiddagborrel tijdens Corona 2
Na enkele weken thuiswerken had iedereen zijn ideale modus gevonden, al bleek het gebrek aan sociaal contact wel een groot probleem voor ons allen. Vooral het begeleiden van collega’s is lastig op afstand. Digitaal naast iemand zitten om tips en tricks te geven om nog beter of efficiënter te werken of om nieuwe dingen uit te leggen is toch anders.

Een leermoment voor Matchd is dat thuiswerken eigenlijk een prima optie is, maar dat persoonlijk contact onontbeerlijk is voor een goede samenwerking. Voor de toekomst verwacht ik dat collega’s, na deze crisis, vaker thuis gaan werken en we daar nu ook alle vertrouwen in hebben.

Digitale Vrijdagmiddagborrel tijdens Corona 3

Laten we hopen dat de Coronacrisis snel onder controle komt en we op 9 augustus geen 500 dagen-blog hoeven te schrijven.

Volg de adviezen en regels vanuit de overheid en blijf gezond, zodat we elkaar snel persoonlijk weer kunnen ontmoeten!

Neem contact met ons op

Benieuwd wat Matchd voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op of bekijk onze vacatures.
Neem contact op Maak vacaturealert aan Naar alle vacatures Open solliciteren

Interessant voor een bekende? Deel dit bericht!